12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

13.04.2022 / 18:51 Rat u Ukrajini - "Putin = ratni zločinac"

Performansom u Beogradu protiv rata u Ukrajini

Performansom u Beogradu protiv rata u Ukrajini
Foto: RSE
Aktivisti nevladine antiratne organizacije "Žene u crnom" održali su danas u centru Beograda još jedan performans pod nazivom "Stop ratu u Ukrajini", protiveći se invaziji Rusije na Ukrajinu.

Aktivisti i građani su u Knez Mihailovoj ulici držali transparente sa natpisima "Žene u crnom protiv rata", "Stop okupaciji Ukrajine", "Putin = ratni zločinac", "Putina u Hag", kao i baner sa ispisom "Stop ratu u Ukrajini" na ruskom, ukrajinskom, engleskom i srpskom jeziku.

Performans je i ovaj put osiguravala policija.

Ruski vojni napad na Ukrajinu počeo je 24. februara i od tada su Kijev i drugi gradovi pod žestokim udarima.

Ukrajina istražuje više od 4.000 slučajeva ratnih zločina, izjavila je početkom aprila glavna tužiteljica Ukrajine Irina Venediktova.

Među njima i zločine ruskih snaga nakon povlačenja iz grada Buča u blizini Kijeva, gdje su nađene stotine tijela civila na ulicama i drugim lokacijama.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan rekao je u martu da je otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

Moskva je odbacila optužbe i negirala da je ciljala civile u - kako je Kremlj naziva - "specijalnoj vojnoj operaciji" za demilitarizaciju i "denacizaciju" svog susjeda.

Više od 4,4 miliona izbjeglica napustilo je Ukrajinu od početka invazije, podaci su Ujedinjenih nacija. UN su saopštile da je još oko 7,1 milion ljudi raseljeno unutar Ukrajine zbog rata.

Srbija je u Ujedinjenim nacijama glasala za isključenje Rusije iz Vijeća UN za ljudska prava, a prethodno je podržala rezoluciju koja osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Nije se, međutim, priključila sankcijama Evropske unije Moskvi, zbog čega iz Brisela raste pritisak na Beograd.

Srbija je jedna od rijetkih država u kojima su održavani i skupovi podrške Rusiji.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo