10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

25.03.2022 / 13:34 Politika - Šefica misije OSCE-a

Kavalec: Na viši nivo podići integritet i transparentnost izbornog procesa u BiH

Kavalec: Na viši nivo podići integritet i transparentnost izbornog procesa u BiH
Foto: Fena

Istraživanje javnog mnijenja, koje je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini provela na uzorku od 1.009 odraslih stanovnika BiH, pokazalo je da postoji nizak nivo povjerenja javnosti u integritet i pravednost izbornog procesa, relevantne institucije i aktere, kao i izražena učestalost direktnih iskustava sa izbornim prevarama  među glasačima.

Nalazi istraživanja ukazuju na hitnu potrebu vraćanja povjerenja u izborni proces u BiH.

Šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazala da je Misija OSCE-a izvršila istraživanje "Percepcija javnosti o izborima u BiH" na cjelokupnoj teritoriji BiH tokom augusta i septembra 2021. godine, u saradnji sa specijaliziranom agencijom.

Kaže da su željeli razumjeti kako građani posmatraju izborni proces i šta ih brine. Po njenim riječima, cilj je bio ponuditi važne podatke za proces izborne reforme.

- Kroz provođenje intervjua licem u lice sa reprezentativnim uzorkom od 1.009  odraslih stanovnika BiH nastojali smo saznati više o percepciji i iskustvima građana o izborima u ovoj zemlji. Uočili smo da 42 posto ispitanika smatra da se izbori u ovoj zemlji provode na nepravedan ili uglavnom na nepravedan način - navela je ambasadorica Kavalec.

Osim toga, kazala je da 67,5 posto ispitanika smatra da je 'izborna krađa' pojava koja se dešava često ili uvijek.

- Ovi nalazi potkrijepljeni su ličnim iskustvima o izbornim manipulacijama, koje su neki od ispitanika podijelili s nama. Jedan od četiri ispitanika izjavio je da mu je ponuđen novac da glasa za određeni stranku ili kandidata, a jedna od pet ispitanika izjavio je da je na biračkom mjestu dobio sugestije za koga da glasa - navela je amabasadorica Kavalec.

Kaže da je bilo čak i slučajeva prijetnji upućenih građanima o gubitku zaposlenja, ukoliko ne glasaju u skladu sa željama poslodavca.

- Također smo zapanjeni niskim stepenom povjerenja u institucije nadležne za provođenje izbora i rješavanje sporova, uključujući tu Centralnu izbornu komisiju i sudove. Iako ovi nalazi ne iznenađuju, oni jasno upućuju na prijeku potrebu za hitnom interevencijom u područjima za koja se odavno zna da su izvor mnogih problema - navodi ambasadorica Kavalec.

Podsjetila je da je Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR pratio provođenje izbora u BiH u ukupno četiri ciklusa općih izbora. U detaljnim izvještajima koji su uslijedili ODIHR je ukazao na manjkavosti i dao preporuke za njihovo otklanjanje.

- Nastavit ćemo pozivati nadležne institucije BiH da iskoriste ove informacije u cilju usvajanja ciljanih, efikasnih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koje će na viši nivo podići integritet i transparentnost izbornog procesa u BiH. Kao država članica OSCE-a, BiH je prihvatila obavezu provedbe preporuka ODIHR-a bez odgađanja -  napomenula je šefica Misije OSCE-a u BiH.

Po njenim riječima, prema rezultatima ovog istraživanja, 64,6 posto ispitanika smatra potrebnim izvršiti izmjene Izbornog zakona BiH. Ova podrška vidi se i u drugim područjima.

Kavalec je podsjetila da je ove godine veliki broj ljudi potpisao peticiju organizacije „Pod lupom“, kojom se traži uvođenje elektronske identifikacije birača i uvođenje skenera na biračkim mjestima.

- Iskreno se nadam da će rezultati ovog istraživanja biti shvaćeni ozbiljno i da će oni predstavljati poziv na buđenje liderima ove zemlje. Radujemo se izborima u oktobru, kada će svi građani dobiti priliku da glasaju za kandidate po svom izboru, na izborima koji neće biti opterećeni prevarama i zastrašivanjem - zaključila je ambasadorica Kavalec.

Predstavnik OSCE-a Edin Hodžić je kazao da se provedena anketa fokusira isključivo na iskustva i mišljenja građana o izbornom procesu, te na uvide o nekim širim aspektima političke participacije građana u BiH.

Po njegovim riječima, anketu je provela specijalozovana agencija na uzorku od 1.009 odraslih građana BiH. Provedena je u 29 općina u Federaciji BiH, 21 općini u Republici Srpskoj, te u Brčko Distriktu BiH.

-  Možemo reći da rezultati istraživanja ukazuju na to da su ispitanici u značajnoj mjeri nezadovoljni izbornim procesom u BiH. Rezultati ankete također pokazuju da neposredno iskustvo građana sa izborima ukazuje na značajne nedostatke i probleme. Na kraju pokazuje da anketirani građani u velikoj većini podržavaju izmjene zakonskog okvira koje će omogućiti unapređenje prakse, jačanje povjerenja građana u izbore i njihov integritet - kazao je Hodžić.

Dodao je da međunarodni standardi i preporuke relevantnih međunarodnih tijela sugeriraju da izborni proces u BiH mora biti značajno unaprijeđen.

- Važno je istaći da i perspektiva građana koju smo dobili kroz ovu anketu, također potvrđuje da su takve reforme nužne - zaključio je Hodžić.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo