17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

24.03.2022 / 18:26 Politika - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Džaferović sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom

Džaferović sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao s predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom.

Razgovarano je o aktuelnoj krizi u Bosni i Hercegovini izazvanoj unilateralnim postupcima vlasti entiteta RS protiv Daytonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je kazao da su od najveće važnosti podrška i pojačani angažman NATO saveza i EU za očuvanje stabilnosti i provedbe mira u Bosni i Hercegovini, te osiguranje napretka.

Istakao je da je potrebno snažno se suprotstaviti retrogradnim snagama koje dovode u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine kroz pokušaje unilateralnog preuzimanja nadležnosti državnih institucija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je podcrtao da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU bilo od izuzetnog značaja za stabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini, te zamolio Vladu Kraljevine Španije za podršku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da Bosna i Hercegovina ima obavezu da uskladi svoj Ustav i Izborni zakon sa zahtjevima iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali da se izbori u Bosni i Hercegovini, kao i u proteklim izbornim ciklusima, moraju održati na temelju važećeg izbornog zakonodavstva, jer je iskazivanje demokratske volje građana temeljni uslov stabilnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo