21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

24.03.2022 / 15:37 Politika - Odbijeni zaključci

Dom naroda PSBiH nije prihvatio zaključke predložene na ranije održanoj hitnoj sjednici

Dom naroda PSBiH nije prihvatio zaključke predložene na ranije održanoj hitnoj sjednici
Foto: Agencije

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su danas u drugom krugu glasanja zaključke Kluba Srba kojima su, između ostaloga, željeli utvrditi da je razlog nefunkcioniranja Doma naroda odluka visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH i zabrani negiranje genocida te veličanje ratnih zločinaca.

U zaključku koji nije usvojen navedeno je i da "ovlaštenje za nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao neizabranog stranca, ne postoji u Dejtonskom sporazumu i Aneksu 10 kao jedinom aneksu kojim se jasno određuju zadaci visokog predstavnika”.

Ovo je jedan od nekoliko zaključaka koje su predložili delegati iz Kluba srpskog naroda na hitnoj sjednici Doma naroda na kojoj su razmatrani razlozi blokade rada najvišeg zakonodavnog tijela države BiH, krajem novembra prošle godine, a koji tada nisu dobili entetsku podršku te su upućeni Kolegiju Doma na usaglašavanje.

S obzirom na to da ih Kolegij Doma nije usaglasio, delegati su se danas, u drugom krugu glasanja, izjašnjavali o njima i nisu ih prihvatili. Tako nije prihvaćen ni njihov prijedlog zaključka u kojem je navedeno da je "neophodno da oni koji su kreirali poslјednju odluku Valentina Inzka istu i ponište".

U istom zaključku, koje je odbijen, bilo je navedeno da bi "Vijeće ministara BiH trebalo u što skorije vrijeme predložiti način određivanja i iskazivanja odnosa prema počinjenim ratnim zločinima i njihovom tretiranju u javnosti, imajući u vidu da se u BiH vodio građanski rat ili ‘tragični sukob u regionu’, kako je to definirano u Dejtonskom sporazumu”.

Odbijen je i prijedlog zaključka kojim se namjeravalo reći da Ustavom BiH nije "izričito dato pravo na imovinu niti nadležnost da regulira vlasništvo nad državnom imovinom, pa je neophodno da se to pitanje razriješi sporazumom između dva entiteta, kantona Federacije BiH, kao i Brčko Distrikta BiH".

Ovakvim glasanjem delegata o zaključcima predloženim iz Kluba Srba iscrpljena je njihova parlamentarna procedura.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo