18.03.2022 / 16:55 Ekonomija - Saopćenje

Investicijski projekti iz Sarajeva i Goražda na 11. Sarajevo Business Forumu

Investicijski projekti iz Sarajeva i Goražda na 11. Sarajevo Business Forumu
Foto. Agencije

Prezentacija općinskih i privrednih projekata na predstojećem 11. Sarajevo Business Forumu 2022. upriličena je danas predstavnicima općina Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, kao Strateški partner 11. Sarajevo Business Foruma, omogućilo je svim općinama iz Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona da se predstave na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu.

Oko 120 kompanija iz ta dva kantona će imati priliku da, osim same prezentacije poslovanja i projekata, održi sastanke s potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za ulaganje u BiH kroz besplatno učešće na SBF-u.

Ministar privrede KS Adnan Delić naveo je da će resorno ministarstvo privrede, kao strateški partner Sarajevo Business Foruma, ponuditi lokalnim samoupravama i predstavnicima Bosansko-podrinjskog kantona i grada Goražda da spremne projekte predstave domaćim i inostranim investitorima.

Tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma je „Nearshoring - perspektiva za region“, te će fokus biti na proizvodno-prerađivačkim sektorima poput metalske, drvne, tekstilne, prehrambene industrije, te energetike, ali projekte mogu prijaviti i ostale industrije poput IT sektora, sektora turizma i ostalih industrija.

Član uprave BBI banke Nedžad Gušić izjavio je da su razvijene zemlje iz naše blizine zasnivale svoje poslovanje i proizvodne kapacitete u dalekim zemljama.

- Dugi niz godina smo razgovarali o prebacivanju proizvodnje u BiH, što do ovog trenutka to nije bilo moguće. Trenutno su ekonomski tokovi promijenili ovakav način poslovanja i pokazuje se interes prema prebacivanju proizvodnje u bliže zemlje u Evropi, kao što je BiH. Naša infrastruktura je solidna, imamo dobru tehnologiju, što može ujedno biti i prekretnica za ekonomiju BiH - dodao je Gušić.

Predstavnici općina koji su prisustvovali današnjem skupu su iskazali interes za učešće sa vlastitim projektima na ovogodišnjoj konferenciji, a očekuju i uključivanje velikog broja privrednih subjekata koji će iskoristiti priliku za promociju i prezentaciju projekata na 11. SBF-u, saopćeno je iz BBI banke.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo