24.09.2024 / 17:08 Ekonomija - Olakšati prodaju vozila

U Brčkom uručene prve probne registarske tablice pravnim licima

U Brčkom uručene prve probne registarske tablice pravnim licima
Foto: FENA

Vlada Brčko distrikta putem Pododjeljenje za lična dokumenta Odjeljenja za javni registar dokumenata izdala je prve prenosive registarske tablice pravnim licima koja se bave prodajom vozila.

Uvođenje ove prakse značajno će olakšati rad pravnim licima koja se bave prometom i prodajom vozila, potvrdili su iz Pododjeljenja.

Pravilnik kojim je predviđeno izdavanje probnih tablica prije dvije godine je stupio na snagu, a koje imaju ograničeno vrijeme korištenja i omogućavaju da vozila koja nisu trajno registrovana ipak mogu učestvovati u prometu.

- Na žalost cijela ova procedura od usvajanja Pravilanika do izdavanja prvih probnih tablica je trajala dugo zbog neusklađenih nadležnosti, jer u entitetima to radi policija dok je u Brčkom to u nadležnosti Pododjeljenja za lična dokumenta - izjavila je novinarima v.d. šefa ovog pododjeljenja Almira Čolaković.

- Uvođenjem prenosivih tablica podižemo nivo usluga koje pružamo omogućavajući građanima jednostavniju i bržu kupovinu automobila, a vlasnicima auto-kuća veću fleksibilnost i efikasnost u poslovanju. Ove prenosive tablice su namijenjene za korištenje isključivo pravnim licima koja se bave prometom i prodajom vozila - pojasnila je Čolaković, dodavši da trenutni Pravilnik predviđa da svako pravno lice može uzeti maksimalno tri probne tablice koje se u toku jedne kalendarske godine mogu koristiti ukupno 50 sedmica.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo