18°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

17.03.2022 / 19:55 BiH - Sarajevo

Komemoracija prof. Fikretu Karčiću sutra u sarajevskoj Vijećnici

Komemoracija prof. Fikretu Karčiću sutra u sarajevskoj Vijećnici
Foto: Agencije

Povodom smrti istaknutog bosanskohercegovačkog pravnika i naučnika, profesora Fikreta Karčića, sutra će u u sarajevskoj Vijećnici biti održana  komemorativni skup.

Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se "Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918.-1941.", "Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma", "The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times", "Studije o šerijatskom pravu i institucijama", "Metodi istraživanja u islamskim naukama", "Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku", "The Other European Muslims: A Bosnian Experience".

Profesor Karčić preminuo je jučer u 66. godini.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo