18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 19°C

10.03.2022 / 14:16 BiH - Asim Sarajlić

Poboljšati uvjete za rad pripadnika Oružanih snaga BiH

Poboljšati uvjete za rad pripadnika Oružanih snaga BiH
Foto: FENA
Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović ...

... učestvovali su danas na konferenciji posvećenoj Godišnjoj analizi upravljanja personalom u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH.

Na konferenciji, koju je organiziralo Ministarstvo odbrane BiH, osim predstavnika Ministarstva učestvovali su najodgovorniji generali i oficiri Oružanih snaga BiH sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general - majorom Gojkom Kneževićem na čelu.

Tokom izlaganja predstavnika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH istaknuto je da su evidentni brojni problemi u vođenju personala Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, što se prije svega odnosi na status profesionalnih vojnih osoba, na niske plate, posebno vojnika, te na veliki odliv stručnih kadrova koji odlaze nezadovoljni niskim standardom u odnosu na druge segmenta društva.

Sarajlić se obratio učesnicima konferencije Godišnje analize iz oblasti personala, naglasivši da se što prije trebaju odvojiti budžetska sredstva za povećanje plata profesionalnih vojnih osoba. Održavanje potrebnog nivoa borbene spremnosti, zanavljanje i podmlađivanje vojničkog i oficirskog kadra treba da budu prioritet, rekao je Sarajlić i među prioritete svrstao i pripremu i dogradnju normativno-pravnih akata, s ciljem poboljšanja uvjeta života i rada u Oružanim snagama BiH.

Sarajlić je dodao je važno voditi računa i o procesu upućivanja kadeta na školovanje u inostranstvo, opremanju vojnih lokacija novom opremom i ulaganju dodatnih napora na poboljšanju uvjeta za rad pripadnika Oružanih snaga BiH.

Sarajlić je najodgovornije u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH pozvao na saradnju sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH, čiji članovi, kako je rekao, žele pomoći u prevazilaženju aktuelnih problema u vezi s visinom primanja profesionalnih vojnih osoba. Sarajlić je najavio da će članovi Zajedničke komisije krajem ovog mjeseca krenuti u obilazak jedinica i komandi Oružanih snaga BiH s ciljem da se neposredno upoznaju sa stanjem u sektoru odbrane, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo