10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

04.03.2022 / 16:13 Regija - Šef hrvatske diplomatije

Dok NATO raspravlja o ruskoj agresiji, Radman o 'unitarizmu'

Dok NATO raspravlja o ruskoj agresiji, Radman o 'unitarizmu'
Foto: Twitter

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da bi uključenje zapadnog saveza u rat u Ukrajini značio "svjetsku katastrofu". Ocijenio je kako je "unitarizam" u Bosni i Hercegovini možda veća opasnost od separatizma.

“NATO nastoji izbjeći uključivanje u rat jer bi to značilo svjetsku katastrofu”, rekao je.

“Tražimo načina da pritiskom i drugim mjerama izoliramo ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne širi sukob prema drugim zemljama”, rekao je.

Zato je važna podrška Gruziji i Moldaviji i drugim zemljama koje su u tom prostoru, koje su ranjive i koje bi mogle biti meta, dodao je Grlić Radman, prenosi Hina.

“Bitno je da NATO jača i druge instrumente pritiska koji mogu pomoći u okončanju krize”, rekao je hrvatski ministar.

Grlić Radman je rekao da su se mnogi ministri na sastanku osvrnuli na pitanje Zapadnog Balkana, na domino-efekt i moguće implikacije ukrajinske krize na to područje te u tom kontekstu ukazali na važnost stabilnosti Bosne i Hercegovine.

O Bosni i Hercegovini Grlić Radman je razgovarao na marginama sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

“Ne samo ja, nego i mnogi drugi su istaknuli koliko je važna stabilnost Bosne i Hercegovine. Ja sam istaknuo pitanje rastućeg separatizma, ali i unitarizma koji je možda još opasniji u višenacionalnoj državi”, rekao je Grlić Radman.

Naglasio je važnost odnosa između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, rekavši da o tome i o njihovu dogovoru o novom izbornom zakonu ovisi stabilnost, budućnost i prosperitet same države, koja jedino može biti održiva ako postoji “jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo pravo da biraju svoje predstavnike”.

“Ne možemo dopustiti majorizaciju hrvatskog naroda u BiH. To sam istaknuo Blinkenu (s kojim sam razgovarao na rubu sastanka) i zamolio ga za još veće razumijevanje i još veću prisutnost u pregovorima i posredovanju oko Izbornog zakona”, rekao je Grlić Radman.

Staus quo ne rješava probleme, nego ih naprotiv čini još većima, upozorio je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo