18°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

25.02.2022 / 08:44 Svijet - "Moderni Hitler"

Protesti širom svijeta za mir u Ukrajini

Protesti širom svijeta za mir u Ukrajini
Foto: Agencije

Demonstranti su jučer izašli na javne trgove i ispred ruskih ambasada u gradovima od Tokija do Tel Aviva i Njujorka da osude invaziju na Ukrajinu, dok je više od hiljadu onih koji su pokušali da učine isto u Rusiji uhapšeno.

Najraniji poznati protest dogodio se ispred ruske ambasade u Vašingtonu u četvrtak oko 6 sati, samo tri sata nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da je započeo svoju vojnu operaciju.

Lokalni izvještaji pokazuju kako desetine demonstranata u glavnom gradu SAD-a mašu ukrajinskim zastavama i uzvikuju "Stop ruskoj agresiji!"

U Londonu, stotine demonstranata, od kojih su mnogi Ukrajinci, a neki uplakani, okupilo se ispred Dauning Strita, doma premijera, pozivajući Britaniju da učini više.

- Treba nam pomoć, treba nam neko da nas podrži - rekao je jedan.

- Ukrajina je premala, a pritisak prevelik. 

 

U Parizu je jedan demonstrant rekao Reutersu: "Osjećam da smo u veoma opasnom trenutku za cijeli svijet." Mnogi demonstranti su imali transparente s Putinovim likom, a na nekima je pisalo da je Putin moderni Hitler.

U Madridu, Oscarom nagrađen španski glumac Javier Bardem, nominovan za još jednu nagradu Oscar ove godine, pridružio se stotinak demonstranata ispred ruske ambasade.

- To je invazija... To krši temeljno pravo Ukrajine na teritorijalni suverenitet, međunarodno pravo i mnoge druge stvari - rekao je Bardem.

U švicarskoj prijestonici Bernu se okupilo stotine ljudi s ukrajinskim zastavama u rukama. Oni su uzvikivali "Mir za Ukrajinu", a slični protesti su održani i u Grčkoj.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo