18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 19°C

18.02.2022 / 16:11 Svijet - Kriza na vrhuncu

Ruski separatisti: Ukrajina će napasti; Oglasio se Putin

Ruski separatisti: Ukrajina će napasti; Oglasio se Putin
Foto: Jutarnji
Ukrajinske snage i pobunjenici razmjenjuju nove optužbe vezane uz granatiranje.

- Ukrajinske snage i pobunjenici koje podržava Rusija na istoku zemlje razmijenili su jutros nove optužbe vezane uz granatiranje i druga kršenja primirja. Samoproglašena pobunjenička republika Lugansk jutros je izvijestila o granatiranju ukrajinskih snaga, a vlada u Kijevu je odgovorila da su pobunjenici u petak četiri puta ispalili minobacačke granate.

- Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock optužila je Rusiju da ugrožava mir hladnoratovskom diplomacijom.

- Rusija je objavila da je premjestila 10 bombardera Suhoj Su-24 s Krima u druge zračne baze u zemlji te da se nekoliko mehaniziranih postrojbi pješaštva, po završetku vježbi na Krimu, vratilo u baze u Dagestanu i Čečeniji.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu nadgledati vježbe ruskih strateških snaga za odvraćanje, što uključuje lansiranje balističkih i krstarećih projektila u simulaciji nuklearnog napada.

- Kijev procjenjuje da je vjerojatnost velike eskalacije sukoba s Rusijom "niska", izjavio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

- Američki ministar obrane Lloyd Austin ponovno je odbacio ruske tvrdnje o povlačenju snaga iz područja oko Ukrajine i poručio da je SAD predan obrani svojih saveznika u NATO-u.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin okupio je u petak svoj sigurnosni kabinet kako bi razgovarali o odgovoru SAD-a na sigurnosne zahtjeve Moskve u vezi s NATO-om, no više detalja o sastanku nije objavljeno.

- Ukrajinska vojska priopćila je da su dvojica vojnika ranjena u akciji te se nalaze u bolnici, pri čemu je jedan od njih u teškom, ali stabilnom stanju.

- Ruski predsjednik sastao se s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom i ocijenio da su dvije zemlje postigle "ozbiljan napredak" u integriranju političkih i gospodarskih struktura, a Lukašenko je najavio da će zajedno s Putinom nagledati nadolazeće vojne vježbe, no nije rekao na koje vježbe misli.

- SAD procjenjuje da je Rusija nagomilala i do 190.000 vojnika "u Ukrajini i njezinoj blizini" u što, kako prenosi The Guardian, uključuju i separatističke snage na istoku Ukrajine koje podržava Moskva

- Čelnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike pod kontrolom ruskih separatista na istoku Ukrajine, najavio je da će stanovnici Donjecka biti evakuirani u Rusiju i tvrdi da će Ukrajina započeti ofenzivu na Donbas

- Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da su vojne vježbe njegove zemlje "posve obrambene i nikome ne predstavljaju prijetnju". Govoreći tijekom zajedničke konferencije za novinare s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Moskvi, Putin je rekao da će se zajedničke vježbe s Bjelorusijom nastaviti do nedjelje. Kazao je kako su ministarstva obrane dviju zemalja vježbe najavila "dosta prije".

"Detaljno smo razgovarali o našem zajedničkom obrambenom prostoru između Rusije i Bjelorusije. Nastavit ćemo poduzimati korake prema zajedničkoj obrani, s obzirom na sve veću prisutnost NATO-a na granicama naše Unije", rekao je Putin nakon sastanka.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije danas je izjavio da NATO i Europska unija "nisu spremni" u potpunosti pružiti Rusiji sigurnosna jamstva. "Razgovarali smo o stanju stvari na europskom kontinentu, uključujući pitanja oko ruske inicijative zajamčene sigurnosti -- jednake i nepodijeljene sigurnosti -- u skladu s načelima odobrenim na najvišoj razini, kao dio OESS-a", rekao je Lavrov novinarima nakon susret sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom u Moskvi.

"Nažalost, naši partneri u NATO-u i Europskoj uniji nisu spremni to ispuniti u punom kapacitetu, posebice u pogledu zahtjeva od svake strane da izbjegne jačanje vlastite sigurnosti nauštrb sigurnosti bilo koje druge zemlje", dodao je.

Dan ranije, Lavrov je izjavio da se prvo moraju riješiti ključna sigurnosna pitanja Rusije u pregovorima sa SAD-om i NATO-om, prije nego se krene na rješavanje drugih sigurnosnih pitanja.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo