15°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

14.02.2022 / 19:22 Svijet - Sigurnosni zvaničnici

U Ukrajini pojačano prisustvo ruskih plaćenika

U Ukrajini pojačano prisustvo ruskih plaćenika
Foto: Agencije

Posljednjih sedmica je u Ukrajini pojačano prisustvo ruskih plaćenika koji su povezani s obavještajnom službom u Moskvi što izaziva strah među nekim članicama NATO-a da bi Rusija mogla pokušati stvoriti izgovor za invaziju, izjavila su tri visoka sigurnosna zvaničnika za Reuters.

Kako navodi Reuters, zvaničnici čija imena nisu objavljena su rekli da su zabrinuti jer bi ruskoj invaziji u Ukrajini mogao prethoditi informacioni rat i cyber napadi na kritičnu infrastrukturu te zemlje kao što su električne i plinske mreže.

Također su rekli da bi Rusija mogla da iskoristi plaćenike da stvaraju razdor i paralizuju Ukrajinu kroz ciljane atentate i upotrebu specijalizovanog oružja, te da su plaćenici angažovani iz ruskih privatnih vojnih kompanija koje su bliske Federalnoj službi bezbednosti (FSB) i Vojnoj obavještajnom službi (GRU).

Među ljudima koji su poslani posljednjih sedmica bio je i bivši oficir GRU-a koji je također bio član ruske plaćeničke grupe Vagner.

Bivši oficir otišao je u Donetsk, jednu od dvije regije u istočnoj Ukrajini koju kontrolišu proruski separatisti od 2014. godine, rekli su zvaničnici za Reuters.

Iskusno osoblje
Ruske plaćeničke grupe su snabdijevale oružje, iskusno osoblje za specijalne operacije i vojnu obuku proruskim snagama u istočnoj Ukrajini, rekli su navodno izvori.

Iz Kremlja su za Reuters izjavili da Rusija ne jača svoje prisustvo na ukrajinskoj teritoriji i da ruske trupe tamo nikada nisu bile prisutne, a ni sada.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo