12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

09.02.2022 / 20:00 Politika - U Sarajevu

Kakva su očekivanja: Sutra nastavak 'neumskih pregovora'

Kakva su očekivanja: Sutra nastavak 'neumskih pregovora'
Foto: Vijesti.ba
Novi sastanak lidera političkih stranaka o ograničenim izbornim i ustavnim reformama biće održan sutra u zgradi institucija BiH.

Nastavak je to 'neumskih pregovora', koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

Uoči sutrašnjeg sastanka, a u skladu sa zaključcima iz Neuma, lideri SBB-a Fahrudin Radončić i NIP-a Elmedin Konaković obavili su prethodno razgovore sa liderima SDA i HDZ-a BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Kao što je poznato, Čović i Izetbegović su u Neumu prihvatili ideju da se razgovori, ipak, nastave, ali je HNS tražio da ovoga puta dijalog vode domaći partneri.

Očekuje se da će na sutrašnjem sastaknu učestvovati stranke koje su bile i na razgovorima u Neumu - SDA, HDZ BiH, Narod i pravda, SBB BiH...   

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović danas je kazao da će, ovisno o ishodu ovih razgovora, zasjedanje HNS-a koje je planirano za 19. februar, usmjeriti sve daljnje korake i biti obvezujući za sve hrvatske dužnosnike na svim razinama vlasti.

- Predsjedništvo HDZ-a BiH, ali i sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, uputile su bezrezervnu podršku nastavku žurnih političkih razgovora o reformi izbornog zakonodavstva - istaknuo je Čović.

Čelnik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović rekao je kako kako će hrvatska strana ponuditi "rješenja na tragu onih u Neumu". ''Mi inzistiramo na očuvanju nacionalne odrednice u Ustavu BiH, konstitutivnosti naroda i legitimnom političkom predstavljanju'', istaknuo je Cvitanović.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozdravio je spremnost uključenih aktera da nastave pregovore o poboljšanju Izbornog zakona BiH.

- Izmijenjeni Izborni zakon mora poboljšati transparentnost i integritet izbora. Zastupljenost tri konstitutivna naroda skupa sa ostalima u institucijama države i dva entiteta svi trebaju prihvatiti. Odgovornost je onih koji su u samoj BiH uključeni u rješavanje ovih pitanja da postignu konsenzus na dobrobit svih građana, poručio je Schmidt.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo