9°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

04.02.2022 / 18:23 Svijet - Nakon zabrane rada

Deutsche Welle zatvorio dopisništvo u Moskvi

Deutsche Welle zatvorio dopisništvo u Moskvi
Foto: Agencije

Njemački javni servis Deutsche Welle (DW) zatvorio je danas biro u Moskvi dan nakon što su ruske vlasti saopštile da mu ukidaju akreditaciju kao reakcija na odluku zvaničnog Berlina da zabrani emitovanje ruskog kanala "Russia Today" (RT DE) jer nije imao odgovarajuću licencu, prenosi RSE na engleskom jeziku.

DW je saopštio da su njegovi dopisnici u Moskvi prestali da rade i da su vratili svoje akreditive, kako je naložilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, iako njemački emiter ima važeću dozvolu. Do sada od novinara DW-a nije traženo da napuste zemlju, dodaje se u saopštenju.

- To je očigledno bio veliki šok za sve nas - rekla je Irina Filatova, koja radi za ruski servis DW-a.

- Jasno je da smo očekivali neke mjere nakon što je RT zabranjen u Njemačkoj. Ali nikada nismo očekivali da će ove mjere odmazde ruskih vlasti biti tako teške... Nikada nismo očekivali da će naš moskovski studio biti zatvoren i da će sve naše kolege koje rade u Rusiji izgubiti akreditaciju - istakla je Filatova.

Do spora je došlo usred rastućih tenzija između Zapada i Moskve zbog ruskog gomilanja desetina hiljada vojnika u oblastima oko granice sa Ukrajinom. Njemačka je, među mnogim zemljama, pozvala Kremlj da deeskalira situaciju tako što će povući svoje vojnike i opremu sa granice.

Također, DW-u je zabranjen rad u trenutku kada se Rusija oštro obračunava sa nezavisnim medijima - uglavnom lokalnim - nakon protjerivanja nekoliko zapadnih novinara.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je danas da je Moskva otvorena za rješavanje spora, ali da će ga također zaoštriti ako Berlin preduzme bilo kakve dalje korake.

Nesuglasice su započele 2. februara kada je njemačko regulatorno vijeće za medije odlučilo da RT DE mora da prestane da emituje svoje programe na njemačkom jeziku u zemlji, potvrđujući odluku iz decembra da RT nema potrebnu dozvolu za emitovanje.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo