8°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

26.01.2022 / 00:23 KORONAVIRUS - Hrvatska

Učenici će se prije odlaska u školu ponedjeljkom morati testirati

Učenici će se prije odlaska u školu ponedjeljkom morati testirati
Foto: Vijesti.ba

Prema novom pravilu koje bi uskoro trebalo stupiti na snagu u Hrvatskoj, svi učenici će se morati testirati na koronavirus svakog ponedjeljka prije odlaska u školu.

U toku je razrada plana između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Plan je da se testovi podijele školama, a one bi ih potom podijelile roditeljima, piše Index.hr.

Izgledno je da se s novim režimom krene u prvoj polovici februara i da testiranje djeca obavljaju jednom sedmično odnosno ponedjeljkom.

"Ideja je da se ti testovi podijele učenicima, njihovim roditeljima, da se primjerice ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzoantigenski provjeri njihovo stanje", izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prema novim pravilima HZJZ-a, u samoizolaciju ne moraju vakcinisana djeca, kao ni preboljela i vakcinisana jednom dozom, bez obzira na to kad su se imunizirali.

U Hrvatskoj je trenutno vakcinisano više od 60.000 djece. Najmanje je onih od pet do 11 godina, a najviše od 15 do 19 godina.

Trenutno je covid-pozitivno nešto manje od 16.000 djece, a oko 3.000 ih otpada na djecu predškolske dobi, dok je pozitivno 13.000 djece koja idu u školu. Najviše ih je u dobi od 5. do 8. razreda osnovne škole, dok je oko 11.000 djece u samoizolaciji. To znači da je oko 25.000 školske djece izvan učionica zbog koronavirusa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo