24°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

22.01.2022 / 21:25 KORONAVIRUS - Saopštenje

WHO: Rizik od omikrona ostaje vrlo visok

WHO: Rizik od omikrona ostaje vrlo visok
Foto: Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je danas saopštenje o omikronu u kojem je navela da rizik povezan s ovim sojem i dalje ostaje "veoma visok".

"Na osnovu raspoloživih dokaza, rizik povezan s omikronom je ostao veliki. Omikron mnogo brže raste od delte, dovodi do velikog širenja u zajednici, samim tim dolazi i do veće incidencije nego što smo ranije viđali u pandemiji", saopštio je WHO, prenosi Guadian.

WHO dodaje da, uprkos manjoj vjerovatnoći da dođe do ozbiljneg toka bolesti nego kod prethodnih sojeva, velika zaraznost daje za rezultat povećane hospitalizacije i nastavlja da pritiska zdravstveni sistem u mnogim zemljama, što može, kako navode, dovesti do značajne smrtnosti, posebno kod ljudi osjetljivog zdravlja.

"Veliki broj hospitalizacija i prijema na intenzivnu njegu se prijavljuju u mnogim zemljama, pošto su ovo nivoi zaraze koje nismo vidjeli tokom pandemije. Više podataka je potrebno da shvatimo snagu soja, prema količini potrošenog kiseonika, upotrebe respiratora i broja preminulih od omikrona", dodaje se u saopštenju.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo