10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

19.01.2022 / 08:07 Ličnost dana - Ličnost dana

DAVID PETTIGREW - OSVJEDOČENI PRIJATELJ

DAVID PETTIGREW - OSVJEDOČENI PRIJATELJ

Grupa Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanca porijeklom iz BiH ujedinjenih u "Radnu grupu za Bosnu i Hercegovinu" uputila je pismo viskom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i politiku susjedstva Josepu Borrellu, pozivajući njega i ostale dužnosnike EU...

...uključujući predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Layen da se odlučnije uključe u odgovor na trenutnu krizu u Bosni i Hercegovini.

Članovi Radne grupe za BiH apelirali su na odgovorne u Evropskoj uniji da formiraju operativni savez između Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije u cilju odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Konkretno, pozvali su ih da se pridruže SAD-u u donošenju usmjerenih sankcija protiv Milorada Dodika i drugih koji predstavljaju prijetnju miru te da nakon rješavanja trenutne krize, imperativ bude ubrzanje pristupanja Bosne i Hercegovine EU kao pitanje restorativne pravde.

Pismo je potpisao profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew uime "Radne grupe za BiH".

Pettigrew je osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine koji, kao i prethodnih godina daje predan i prepoznatljiv doprinos afirmaciji mira i interesa građana BiH u teškom i delikatnom vremenu na ovim prostorima.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo