7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

18.01.2022 / 19:00 KORONAVIRUS - Covid-19

Čerkez: Izolacija će, najvjerovatnije, biti skraćena

Čerkez: Izolacija će, najvjerovatnije, biti skraćena
Foto: Federalna

Brojke novozaraženih svaki dan u porastu. 

Bilježimo novi rekord. U protekla 24 sata registrovana su 3.342 slučaja zaraze. Preminulo je 39 osoba. Epidemioloških mjera na državnom nivou i dalje nema. O njima kantonalni i entitetski krizni štabovi. Federacija od sljedeće sedmice opet najavljuje promjene. Kakve pitali smo pomoćnika ministra zdravstva Federacije Gorana Čerkeza.

Danas je održano još jedno zasjedanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Kako kaže Čerkez, zasjedali su bez namjere da se donesu nove poruke već da se sagleda trenutna situacija i izvrši priprema za naredni utorak kada će biti drugo zasjedanje i gdje će, kako navodi, doći do određene korekcije mjera.

“Pratimo trenutnu situaciju i u skladu s tim vjerovatno ćemo ići na određene promjene poput smanjenja izolacija. Smanjenje će biti različito za potpuno vakcinisane i za nevakcinisane. I strategiju testiranja prilagodit ćemo trenutnoj situaciji, a imat ćemo i dodatne zahtjeve prema zdravstvenim radnicima, radnicima u socijalnom sektoru i svim onima koji rade s osobama iznad 60 godina. Vjerovatno će biti potrebno nošenje bolje zaštitne maske da bsmo sačuvali sustav od bespotrebno gubitka radne snage, a ujedno zaštitili pacijente”, navodi Čerkez.

Pojašnjava da će, najvjerojatnije, izolacija za osobe koje su u potpunosti vakcinisane iznositi sedam dana, a za one koji nisu deset. Za osobe koje rade u socijalnom i zdravstvenom sektoru izlazak iz izolacije morat će biti potvrđen PCR testom. Promjena će se ticati i rizičnih kontakata.

“Ljudi koji su imali rizične kontakte s osobama koji su oboljele, a potpuno su vakcinisane vjerovatno neće ostajati u izolaciji nego će moći uz nošenje maske obavljati svoje poslove. Osobe koje nisu potpuno vakcinisane nakon što su imale rizični kontakt morat će u izolaciju”, dodaje Čerkez.

Kad su u pitanju bolnički kapaciteti, navodi da je evidentno povećanje hospitalizacije, ali da se ne očekuje ni prilikom ovog vala da će biti značajnih problema u prijemu u bolnice.

“Postoji mogućnost da će se u narednih mjesec dana hladni programi smanjiti u određenoj mjeri jer moramo zaštititi i održati zdravstveni sustav, a vidimo da je sve veći broj oboljelih ljekara i medicinskih sestara na svim nivoima zdravstvene zaštite”, kaže Čerkez.

Trenutno je veliki broj testiranja gdje se bilježi visoka pozitivnost testiranih ljudi, u Sarajevu čak i 50%. Veliki broj testova čeka i po dva dana da budu uzeti u obradu. Sve to, ističe Čerkez, opterećuje zdravstveni sistem te će strategija testiranja najvjerovatnije sve više ići prema antigenskim testovima koji će morati imati određenu senzibilnost koju propisuje naredba Kriznog stožera. Na taj način će se smanjiti i gužve za PCR testiranje, objašnjava Čerkez.

Navodi da se iskreno nada da je ovo posljednji val te da je omikron kraj početak kraja pandemije koronavirusa.

“Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da bismo sredinom godine trebali ući u endemiju, odnosno da to više neće biti pandemija. I mi razmišljamo da ćemo možda između trećeg i petog mjeseca biti u mogućnosti da ukidamo mjere. Iskreno se nadamo da je ovo definitivno početak kraja pandemije”, kaže Čerkez.

(federalna.ba)

 

Izdvajamo