29°C
Mostar 32°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 34°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

13.01.2022 / 13:41 KORONAVIRUS - 6.855 novih zaraza

U Sloveniji virus ušao i bolnice

U Sloveniji virus ušao i bolnice
Foto: Arhiv
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 6855 novih zaraza koronavirusom, a epidemiolozi epidemiološko stanje ocjenjuju vrlo ozbiljnim, osobito stoga jer je virus ušao u više bolnica.

S 13.335 PCR testiranja potvrđeni je 6855 infekcija, što znači da je 51,4 posto testova bilo pozitivnih, u bolnicama je trenutno 527 COVID pacijenata, od čega 153 na intenzivnim odjelima, a umrlo je još 7 oboljelih, potvrdilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Kako prenose slovenski mediji, veliku bojazan u sadašnjem valu, u kojemu prevladava omikron varijanta virusa, izaziva činjenica da je virus prodro u veći broj bolnica, zbog čega bi neke od njih mogle ostati bez potrebnog kadra za skrb o najtežim pacijentima.To se najprije dogodilo u općoj bolnici Jesenice, a onda u nekoliko manjih bolnica, a sada i u mariborskoj kliničkoj bolnici, jednoj od najvećih u državi, u kojoj je trenutno 17 zaposlenih u izolaciji i još 25 u karanteni zbog rizičnih kontakata.

Isto tako strahuje se kako će se razvijati situacija u obrazovnom procesu jer je po zadnjim podacima oko 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola, zbog zaraze ili rizičnih kontakata, kod kuće, a protokol za nastavu uživo nedavno je zaoštren pa bi veći broj škola morao prijeći na nastavu on-line ako se trend povećanja zaraza izazvanih omikron sojem nastavi.

Prema novim podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje, trenutno je u Sloveniji aktivnih 50.641 slučaj zaraze. Četrnaestodnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika i dalje raste i trenutno iznosi 2401, dok je sedmodnevni prosjek otkrivenih zaraza u jednom danu porastao na 4844.

Udio cijepljenih osnovnim dozama i dalje sporo raste i iznosi sada 57 posto cijele populacije, zbog čega je vlada pokrenula akciju masovnog cijepljenja koje traje od danas do subote. Tim će se danima odvijati masovna akcija cijepljenja na postojećim i novim lokalnim punktovima, te u COVID bolnicama, a lokalno su organizirane i mobilne ekipe.

U akciji nazvanoj "Dani cijepljenja" građani se mogu cijepiti bez naručivanja prvom, drugom ili trećom booster dozom, a primjenjuju se cjepiva Pfizer-BioNTech i Moderna.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo