7°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

11.01.2022 / 19:30 KORONAVIRUS - Covid-19

Sve više prijetnji slovenskim zdravstvenim djelatnicima

Sve više prijetnji slovenskim zdravstvenim djelatnicima
Ilustracija

Slovenski zdravstveni djelatnici boje se da će zbog izrazitog rasta novih zaraza i omikron varijante s posla morati izostati velik broj zaposlenih, a u epidemiji koja ih je iscrpila susreću se i s povećanom netolerancijom, pa i prijetnjama, rečeno je u utorak.

"Brine nas rast hospitalizacija omikronom", kazala je na konferenciji za novinare u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) predstojnica Infektivne klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Dodala je da je trenutno 10 posto zaposlenih odsutno iz raznih razloga, a da se skoro četvrtina bolovanja odnosi na djelatnike koji su zaraženi ili im je zbog rizičnog kontakta određena karantena, prenosi Hina.

Po njenim riječima, u UKC-u, najvećoj slovenskoj zdravstvenoj instituciji, ne očekuju većih problema u kritičnim dijelovima i dobro su spremni na širenje epidemije, ali su moguće teškoće na odjelima koji nisu rezervirani za pacijente oboljele od covida. Kritična je točka i internistička prva pomoć, dodala je.

Na netolerantnu atmosferu koja u epidemiji eskalira i prijetnje koje doživljavaju liječnici i sestre osvrnuo se šef službe za korporativnu sigurnost Matjaž Tavčar

Rekao je da u UKC-u Ljubljana dnevno dobiju i do 30 različitih elektronskih poruka i telefonskih poziva s prijetnjama zdravstvenom osoblju.

Prijete im da ih prisiljavaju na cijepljenje ili u vezi s liječenjem, a svakog dana dolazi i do poneke izravne ugroze od strane pacijenata koji dođu na pregled, kazao je Tavčar.

Apelirao je na sve da imaju razumijevanja za zdravstvene djelatnike koji su iscrpljeni jer rade na suzbijanju epidemije već skoro dvije godine, te upozorio da su prijetnje i nasilje neprihvatljivi, pa se prijavljuju policiji.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo