8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

10.01.2022 / 11:26 KORONAVIRUS - Dnevni bilans

U Sloveniji širenje omikrona, na snazi nove mjere

U Sloveniji širenje omikrona, na snazi nove mjere
Ilustracija

U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 2.496 novozaraženih koronavirusom, uz svaki drugi pozitivan test, a zbog širenja omikron varijante virusa na snazi su od ponedjeljka novi protokoli i mjere prilagođeni tom zaraznijem soju.

U zemlji su uvedena ograničenja u broju putnika u javnom prijevozu, a važenje negativnih testova pri ulasku u Sloveniju je skraćeno pa će PCR test vrijediti 48, a brzi antigenski 24 sata.

Također, od ponedjeljka se primjenjuje propis da se nakon rizičnog kontakta vrijeme kućne karantene skraćuje s dosadašnjih deset na sedam dana, a to će se vrijeme uskoro, zbog dominacije omikrona, smanjiti na samo pet dana, kazao je ravnatelj slovenskom Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Razlog skraćenja samoizolacije u kojoj moraju ostati osobe nakon rizičnog kontakta je manje inkubacijsko razdoblje omikrona, ali i bojazan da bi na vrhuncu petog vala, zbog masovnih dužih karantena, bez potrebnog broja zaposlenih esencijalnih radnika mogle ostati osnovne djelatnosti u infrastrukturi, posebno zdravstvo i obrazovanje.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz 5233 testiranja potvrđeno 2515 novozaraženih, uz visokih 48,1 posto pozitivnih testova, a još pet oboljelih je preminulo.

Broj otkrivenih zaraza veći je za skoro 150 posto u odnosu na stanje prije sedam dana i najveći do sada uopće zabilježen u nedjelju, kad se obavlja manji broj testiranja.

Aktivnih slučajeva zaraza u zemlji je trenutno 36 526 i taj broj je u zabrinjavajućem porastu.

Prosječni broj potvrđenih zaraza u zadnjem je tjednu porastao na 3678 slučajeva, a 14-odnevna incidencija na sto tisuća stanovnika je 1732, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

U bolnicama je trenutno 537 oboljelih, 161 od toga na intenzivnim odjelima, a iz slovenske vlade dolaze poruke da će se mjere trebati zaoštriti kad broj teško oboljelih na intenzivi prijeđe 200.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo