21.12.2021 / 16:14 KORONAVIRUS - Washington

Biden: Od januara 500 miliona besplatnih brzih Covid testova

Biden: Od januara 500 miliona besplatnih brzih Covid testova
Foto: Vijesti.ba
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena stavit će na raspolaganje 500 miliona brzih testova za Covid besplatno, usred novih mjera za borbu protiv rastuće varijante omikron.

Biden će se kasnije danas obratiti naciji i poručiti da se zaštite kako praznična sezona već počinje.

On će također najaviti više vakcina i više podrške za bolnice, ali neće biti potrebe za lockdown, rekao je visoki dužnosnik, javlja BBC.

Omikron je postao dominantna varijanta u SAD-u, čineći gotovo tri četvrtine svih novih slučajeva.

Iako je 73 osto odraslih Amerikanaca u potpunosti vakcinisano protiv Covida, administracija je i dalje zabrinuta za one koji nisu primili vakcinu.

Visoki dužnosnik je rekao da „ako niste vakcinisani, postoji veliki rizik da se razbolite“. Ova varijanta je visoko prenosiva i za nevakcinisane je osam puta veća vjerovatnost da će biti hospitalizirani i 14 puta veća vjerovatnost da će umrijeti od Covida.

Bijela kuća je saopćila da će mjere koje je Biden najavio "umanjiti uticaj nevakcinisanih pojedinaca na zdravstveni sistem".

Administracija SAD-a će obezbjediti 500 miliona brzih testova koji će se besplatno isporučiti svim Amerikancima koji ih zatraže od januara. Kompleti trenutno mogu koštati od sedam do 15 američkih dolara u slobodnoj prodaji, ali nisu uvijek dostupni u svim područjima. Pored setova za testiranje SAD namjerava rasporediti veći broj medicinskog osoblja u bolnice širom zemlje tokom sljedeća dva mjeseca, pet puta više od sadašnjeg broja te pokrenuti nova mjesta za testiranje širom zemlje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo