9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

08.12.2021 / 16:15 KORONAVIRUS - Covid-19

Evropska putovanja neće se vratiti na nivo prije pandemije do 2024.

Evropska putovanja neće se vratiti na nivo prije pandemije do 2024.
Foto: Arhiv
Uprkos velikom oporavku ovog ljeta, obim putovanja u Evropu je još uvijek daleko od pretpandemijskog nivoa, za koje se ne očekuje da će biti nadmašeni do 2024.

Najnovije izdanje tromjesečnog izvještaja 'European Tourism Trends & Prospects' Evropske putničke komisije (ETC) nastavlja pratiti uticaj COVID-19 na sektor turizma, istražujući kako se aktivnost putovanja oporavlja usred trenutnog vala infekcija i tekućih kampanja vakcinacije.

Evropa trenutno ima najvišu stopu vakcinacije u svijetu, zbog čega se očekuje najbrži oporavak turizma.

Evropske destinacije su već uživale u ljetnoj sezoni koja je bila bolja od očekivane zahvaljujući uspješnim programima vakcinacije. Omogućavanje EU digitalnog COVID-19 certifikata bilo je od suštinskog značaja za osiguravanje sigurnog putovanja diljem regije i pomoglo je u pojednostavljenju prekogranične mobilnosti.

Intra-regionalna putovanja su kao rezultat toga doživjela porast i predviđa se da će činiti 85 posto međunarodnih dolazaka u Evropu 2021. u odnosu na 77 posto u 2019.

Uočeni oporavak putovanja bio je različit među destinacijama, a najbolje su prošle one koje su ranije ponovo otvorile svoje granice za vakcinisane putnike.

Kao prva nacija koja se ponovo otvorila za turiste bez COVID-a, Grčka je ostvarila najsnažniji oporavak preko noći, 19 posto manje u odnosu na 2019., iako su strani dolasci bili slabi. Najveći porast dolazaka u odnosu na stopu 2019. zabilježen je u Hrvatskoj, koja je uspjela unaprijediti svoje dobre rezultate i van sezone sa 1,9 miliona dolazaka turista u septembru.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo