-5°C
Mostar 1°C
Tuzla 0°C
Banja Luka -1°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

06.12.2021 / 14:41 KORONAVIRUS - Covid-19

U TK smrtni ishodi zabrinjavaju, bez obzira na pad broja oboljelih

U TK smrtni ishodi zabrinjavaju, bez obzira na pad broja oboljelih
Foto: FENA

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić konstatirao je, na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja pandemije COVID-19, da se bez obzira na lagani pad parametara kad se radi o broju oboljelih, ne može govoriti o smirivanju epidemiološke situacije.

U posljednjih sedam dana bilo je 46 smrtnih ishoda, trenutno je 114 osoba hospitalizirano na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, od čega 44 na Klinici za zarazne bolesti, 45 na Klinici za plućne bolesti i 25 pacijenata u respiratornom centru.

Prema riječima pomoćnika direktora za medicinske poslove UKC Tuzla Bahrudina Hadžiefendića, situacija je i dalje loša jer se broj umrlih ne smanjuje, od petka je zabilježen 21 smrtni ishod.

Evidentna je silazna putanja broja oboljelih i u Tuzli, pa je, prema riječima direktora Doma zdravlja 'Dr Mustafa Šehović' Tuzla Suada Bijedića trenutno 307 oboljelih. Još je jednom naglašeno da se vakcinacijom sprječava najgori ishod. To najbolje ilustrira tridesetak osoba s područja Tuzle čiji simptomi COVID-19, zahvaljujući vakcinaciji, imaju izuzetno blagu kliničku sliku.

- U posljednjih sedam dana aplicirano je 6.345 doza vakcina, a proces vakcinacije još nije na zadovoljavajućem nivou - rečeno je na današnjem sastanku. Na područje TK dosad je stiglo više od 245.800 doza, a dosad je upotrijebljeno 222 000 - saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo