12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

06.12.2021 / 13:01 KORONAVIRUS - Potvrđeno

Kod dva pacijenta u Hrvatskoj potvrđen omikron soj

Kod dva pacijenta u Hrvatskoj potvrđen omikron soj
Foto: Screenshot

Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je danas da je omikron soj potvrđen u Hrvatskoj.

"Dokazali smo kod dva pacijenta omikron soj", rekao je Capak.

"Dobili smo soj u petak, najavljeno nam je da smo još jedan. Napravili smo screening, u subotu smo pokrenuli sekvenciranje jednog genoma. Za jednog smo potvrdili omikron. Kod gospodina koji je bio prvi, čiji je uzorak bio na Ruđeru je cijepljen pa je količina virusa bila premala za screening. Ali kako su mutacije iste, možemo reći kako su to prva dva slučaja omikrona u Hrvatskoj. Najsličniji je oblicima omikrona koji su dokazani u Bocvani.

Epidemiolog Bernard Kaić je istakao da su zaraženi bili na poslovnom sastanku i da su svi učesnici koji se nalaze u Hrvatskoj pozvani.

"Anketirali smo ih, nisu bili izvan Hrvatske. Bili su sudionici jednog poslovnog skupa. Postoji mogućnost da je neko s tog skupa bio izvor. Svi kontakti koji su u Hrvatskoj su pozvani. Bilo je na poslovnom skupu i stranaca, moguće je da je izvor neko od stranaca. Obavijestili smo putem međunarodnog sustava, oni će biti ispitani u svojim zemljama", rekao je Kaić.

"U karanteni su kontakti s tog skupa koji su iz Hrvatske te porodični kontakti", dodao je Kaić.

"Zaštita od razvoja srednjih do teških simptoma cijepljenje je solidna, čak oko 90 posto", kazao je Kaić. "I ovo dvoje koji su oboljeli nemaju težak oblik bolesti", dodao je.

"Neminovno je da bude novih slučajeva omikrona", kazao je. "Bit će sigurno novih slučajeva", kaže.

Upitan je kakve je simptome imalo dvoje ljudi zaraženih omikronom.

"Povišena temperatura i kao da ga je vlak zgazio. Trajali su par dana simptomi", kaže.

Na pitanje može li omikron biti dobra vijest ako se razvijaju u pravilu lakši simptomi Kaić kaže: "Kad bi se to pokazalo, to bi bilo jako dobro. No za to treba skupiti još dokaza".

"Itekako ima smisla booster doza, zaštita protiv delte je puno bolja nakon boostera nego nakon dvije doza. Ne znam koliko ima smisla unaprijeđeno cjepivo, pitanje je hoće li se uopće raditi posebno cjepivo za omikron ako nije dovoljno različit", kaže Kaić.

Na pitanje o epidemiološkoj situaciji Capak kaže: "Stagnacija brojki novozaraženih traje drugi tjedan, za očekivati je da će nam početi padati i druge brojke".

"Puno je prerano da se daju ikakve prognoze o težini omikrona", dodaje.

Upitan je o tome hoće li se postrožavati mjere ako se omikron krene snažnije širiti. "Strože mjere su uvijek na stolu, ali u ovom trenutku nismo ništa predvidjeli za postroženje mjera", kaže Capak.

 


(Index.hr.)

 

Izdvajamo