28°C
Mostar 31°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

04.12.2021 / 22:36 KORONAVIRUS - Zbog koronavirusa

Velika Britanija pooštrava uslove za ulazak u zemlju

Velika Britanija pooštrava uslove za ulazak u zemlju

Velika Britanija će tražiti od svih putnika koji dolaze u zemlju da se prije polaska testiraju na covid dok će oni koju doputuju iz Nigerije morati u karantenu u hotelima kako bi se usporilo širenje omikron varijante, rekao je u subotu britanski ministar zdravstva, a Nigerija će biti dodana i na "crvenu listu" putovanja.

Premijer Boris Johnson rekao je da su ograničenja putovanja nužna kako bi se usporilo širenje omikrona, dok znanstvenici pokušavaju u kratkom vremenu saznati što više o ovoj varijanti koronavirusa, njezinoj prenosivosti i učinkovitosti cjepiva protiv nje.

“Podatke smo pregledavali posljednjih tjedan dana otkako smo saznali za omikron i vidimo sve veći broj slučajeva povezanih s putovanjima”, rekao je ministar zdravstva Sajid Javid u emitiranom isječku.

“Uvijek smo govorili da ćemo djelovati brzo ako bude potrebno… i zato smo odlučili unijeti ovu promjenu vezano uz testiranje prije polaska.”

Zahtjev za testiranje prije polaska značit će da svi putnici koji dolaze u Britaniju moraju napraviti test najviše 48 sati prije vremena polaska. Ta odredba stupa na snagu u utorak u 4 sata ujutro po GMT-u (5 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Nigerija će biti dodana na britansku “crveni listu” putovanja u ponedjeljak u 4 sata po GMT-u.

Javid je rekao da se broj slučajeva omikrona u Britaniji popeo na oko 160, a da je Nigerija druga nakon Južnoafričke Republike (JAR) po broju slučajeva omikrona povezanih s putovanjima.

JAR i devet drugih južnoafričkih zemalja dodane su na crvenu listu prošlog vikenda, što znači da je ulazak dopušten samo građanima ili stanovnicima Ujedinjenog Kraljevstva koji potom moraju biti u karanteni u hotelu.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo