-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

01.12.2021 / 21:04 KORONAVIRUS - Šef WHO-a

Tedros: Svijet stvara toksične recepte za nove varijante

Tedros: Svijet stvara toksične recepte za nove varijante
Foto: Arhiv
Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u srijedu da svijet stvara toksične uvjete da se nove varijante Covid-19 poput Omikrona pojave, a zatim šire širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da je kombinacija niske pokrivenosti vakcinacijom širom planete, pomiješana s vrlo niskim brojem testiranja za praćenje virusa, plodno tlo za razmnožavanje Covida.

Zdravstvena agencija UN je naglasila da bi mjere za zaustavljanje globalno dominantne varijante delta također smanjile prenos omikrona.

Nova varijanta uznemirila je zemlje širom svijeta, podsjeća France 24.

- Moramo koristiti alate koje već imamo da spriječimo prijenos i spasimo živote od delte. A ako to učinimo, također ćemo spriječiti prijenos i spasiti živote od omikrona - rekao je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

- Ali ako zemlje i pojedinci ne učine ono što treba da zaustave prenos delte, neće zaustaviti ni omikron. Globalno, imamo toksičnu mješavinu niske pokrivenosti vakcinom i vrlo niskog testiranja što je recept za uzgoj novih varijanti. Zato nastavljamo da apelujemo na zemlje da obezbijede jednak pristup vakcinama, testovima i terapiji širom svijeta - kazao je on.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo