3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

30.11.2021 / 12:52 KORONAVIRUS - Novi soj

Direktor Moderne: Postojeća cjepiva neće biti efikasna protiv omikrona

Direktor Moderne: Postojeća cjepiva neće biti efikasna protiv omikrona

Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i upozorio je da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa.

Stephane Bancel je rekao da velik broj mutacija omikrona na spike proteinu, koji virus koristi za inficiranje ljudskih stanica, te brzo širenje te varijante u Južnoj Africi sugeriraju da će se postojeća cjepiva možda morati modificirati iduće godine.

"Mislim da nema šanse da je učinkovitost na istoj razini kao što smo imali s delta varijantom", rekao je Bancel u intervjuu za Financial Times.

"Mislim da će biti pad. Ne znamo samo koliki jer trebamo pričekati podatke. No svi znanstvenici s kojima sam razgovarao kažu nešto poput 'ovo neće biti dobro'", dodao je.

Komentari šefa Moderne dolaze u vrijeme kad javnozdravstveni stručnjaci i političari nastoje imati optimističniji ton o učinkovitosti postojećih cjepiva protiv omikrona.

Bancel navodi da su znanstvenici zabrinuti jer se 32 od 50 mutacija u varijanti omikron nalaze na spike proteinu, na koji se usredotočuju postojeća cjepiva kako bi se osnažio imunološki sustav protiv covida-19.

Većina stručnjaka mislila je da se varijanta s toliko mutacija neće pojaviti još godinu ili dvije, dodao je Bancel.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo