-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -1°C
Bihać °C
Powered by Dark Sky

27.11.2021 / 13:21 KORONAVIRUS - Covid-19

U Sloveniji se epidemiološko stanje smiruje

U Sloveniji se epidemiološko stanje smiruje
Foto: Arhiv
U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 2.224 zaraze koronavirusom, a epidemiološko stanje i dalje se smiruje, dok broj hospitaliziranih počinje stagnirati.

Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) objavio je u subotu da je smanjen i broj aktivnih zaraza u odnosu na prethodni dan za 1.446 slučajeva, a manja je i 14-dnevna incidencija (1900 zaraza na sto tisuća stanovnika), te sedmodnevni prosjek broja zaraza u jednom danu (2.489 slučajeva).Broj hospitaliziranih je i dalje vrlo visok, premda pokazuje znakove stabilizicije stanja.

U zadnja 24 sata od posljedica covida-19 bilo je 23 preminulih, objavila je slovenska vlada u subotu.

Kako navode slovenski mediji, nakon što je uporabu Pfizer-BioNTechova cjepiva za djecu odobrila EMA, i slovenska vlada priprema cijepljenje koje se već odvija u više drugih država u Europi i svijetu.

Najavljeno je da će dječje doze cjepiva u zemlju stići idući mjesec i da će cijepljenje obavljati pedijatri.

Slovenski infektolog Andrej Trampuž iz berlinske klinike Charite izjavio je za Slovensku televiziju da se u Njemačkoj djeca cijepe već stanovito vrijeme i da je to odlučeno zato jer je problem da nakon zaražavanja unatoč blažim simptomima mogu zaraziti odrasle.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je do sada cjepivima zaštićeno 54,3 posto populacije, što se smatra preniskim, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo