28°C
Mostar 31°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

26.11.2021 / 21:15 KORONAVIRUS - "Omicron"

WHO: Nova varijanta koronavirusa izaziva zabrinutost

WHO: Nova varijanta koronavirusa izaziva zabrinutost
Foto: Arhiv
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasifikovala je B.1.1.529 kao varijantu koja predstavlja zabrinutost.

U saopćenju koje potpisuje WHO navodi se da preliminarni dokazi sugerišu da najnovija varijanta, nazvana Omicron, nosi “veći rizik od ponovne infekcije od drugih zabrinjavajućih varijanti”.

Ova varijanta ima veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće, navodi WHO.

Podsjetimo, varijante koje izazivaju zabrinutost su one za koje postoje jasni dokazi da mutacije u njima imaju značajan utjecaj na prijenos, težinu bolesti i/ili imuni odgovor te će vjerovatno imati utjecaj na epidemiološku situaciju u EU/EEA.

Belgija otkrila prvi slučaj nove varijante koronavirusa u Evropi

Podsjetimo, Belgija je otkrila prvi slučaj nove varijante koronavirusa u Evropi, koja je prvi put zabilježena u Južnoafričkoj Republici, rekao je belgijski virolog u petak.

Marc Van Ranst, čija laboratorija sarađuje s belgijskim zavodom za javno zdravstvo Sciensano, napisao je na Twitteru da je varijanta pronađena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. novembra. Osoba je prve simptome razvila 22. novembra.

Velika Britanija upozorila je u petak da je nova varijanta koronavirusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je naučnici smatraju najznačajnijom do sada jer bi vakcine mogle biti manje efikasne.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo