-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

26.11.2021 / 18:25 KORONAVIRUS - Rizici će se razmotriti

FDA-Merck pilula efikasna protiv COVID-19

FDA-Merck pilula efikasna protiv COVID-19
Foto: Vijesti.ba
Američki savezni zdravstveni regulatori tvrde da je eksperimentalna pilula protiv COVID-19 američke farmaceutske kompanije Merck efikasna protiv virusa, ...

... ali će tražiti od vanjskih eksperata da razmotre rizike od defekta pri rođenju ili ostalih potencijalnih problema tokom trudnoće.

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) objavila je svoje analize pilule uoči javnog sastanka u narednoj sedmici na kome će akademici i ostali eksperti razmotriti njenu sigurnost i efikasnost. Od agencije se ne zahtijeva da slijedi savjete grupe.

Naučnici FDA saopćili su da su njihove analize otkrile nekoliko potencijalnih rizika, među kojima su moguća toksičnost i defekti pri rođenju. Uzimajući u obzir te rizike, FDA će tražiti od svojih savjetnika da preporuče treba li se lijek zabraniti tokom trudnoće ili može li biti dostupan kod određenih pacijenata.

U okviru takvog scenarija, FDA je saopćila da bi na pakovanju lijeka trebala biti postavljena upozorenja o rizicima tokom trudnoće, ali bi doktori još imali opciju da preporuče lijek u situacijama u kojima njegovi benefiti nadmašuju njegove rizike za pacijente, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo