17°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 11°C
Bihać 6°C

26.11.2021 / 08:40 KORONAVIRUS - Covid-19

U Češkoj rekordan broj zaraženih, na snazi nove mjere

U Češkoj rekordan broj zaraženih, na snazi nove mjere
Foto: Reuters

Češka je registrovala 27.717 novih slučajeva zaraze virusom korona u protekla 24 sata, što je najviše do sada u jednom danu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Podaci pokazuju da epidemija dobija na zamahu sa 131.731 slučajem detektovanim u prethodnih sedam dana u poređenju sa 73.200 tokom čitavog oktobra, prenosi Slobodna Evropa.

Današnji broj je treći rekord u prethodnih sedam dana.

Češka nije uvela potpune blokade, poput susjednih Austrije i Slovačke, gdje je broj zaraženih mnogo veći.

Ministar zdravlja Adam Vojteh izjavio je da će broj zaraženih i hospitalizovanih, najvjerovatnije, rasti, ali da se vlasti nadaju da će nove mjere imati efekta i da neće biti potrebe za oštrijim zabranama, javlja Reuters.

Češka je nešto ranije ograničila nevakcinisanim osobama pristup barovima, pabovima, restoranima, frizerskim salonima i teretanama.

- Sačekat ćemo desetak dana i nakon tog perioda možemo ponovo mjere prilagođavati tadašnjem stanju - izjavio je Vojteh nakon što je uvedena tridesetodnevna vanredna situacija.

Veliki broj bolnica u Češkoj otkazao je liječenje brojnih pacijenata, osim u hitnim slučajevima, kako bi obezbijedile kapacitete za oboljele od COVID-19.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo