1°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

24.11.2021 / 08:54 KORONAVIRUS - Covid-19

Novi Zeland otvara granice za turiste krajem aprila

Novi Zeland otvara granice za turiste krajem aprila
Foto: Twitter

Novi Zeland otvorit će granice za turiste od kraja aprila, izjavio je danas ministar za odgovor na Covid-19 Chris Hipkins.

Granice Novog Zelanda su zatvorene za sve osim građane i stanovnike, uz nekoliko iznimaka, od marta 2020.

Hipkins je na konferenciji za medije rekao da će potpuno vakcinisani putnici moći putovati na Novi Zeland od 30. aprila, javlja dpa.

- Zatvaranje naše granice bio je jedan od prvih koraka koje smo poduzeli kako bismo našu zemlju zaštitili od Covid-19 i to će biti posljednja stvar koju ćemo otvoriti - rekao je.

Naglasio je kako i dalje postoji globalna pandemija s porastom slučajeva u Evropi i drugim dijelovima svijeta, tako da moramo biti vrlo oprezni pri ponovnom otvaranju granice.

Putnici će se morati samoizolirati sedam dana, uz testiranja prije i nakon putovanja. Neki ljudi, iz zemalja s većim rizikom, morat će sedam dana provesti u izolaciji nakon čega slijedi trodnevna samoizolacija kod kuće.

Granice bi se mogle otvoriti "postepeno prema kategoriji viza" za strane državljane, ali to se tek treba utvrditi, rekao je Hipkins.

Novi Zeland je u srijedu zabilježio 215 novih slučajeva Covid-19. Oko 92 posto stanovništva koje ispunjava uslove primilo je prvu dozu vakcine, dok je 84 posto stanovnika Novog Zelanda potpuno vakcinisano.

S populacijom od 5 miliona, Novi Zeland je od početka pandemije prijavio oko 10.200 slučajeva Covid-19 i 40 smrtnih slučajeva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo