8°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

22.11.2021 / 21:23 KORONAVIRUS - Covid-19

EU namjerava harmonizirati trajnost važenja certifikata o vakcinaciji

EU namjerava harmonizirati trajnost važenja certifikata o vakcinaciji
Ilustracija

Evropska komisija namjerava da uskladi trajnost važenja certifikata o vakcinaciji protiv Covid-19, uključujući i efekte treće doze, izjavila je evropska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides u ponedjeljak, u jeku rekordnih cifri zaraženih u nekim državama članicama EU.

- Potpuno sam svjesna urgentnosti trenutka, i to je razlog što Evropska komisija radi s krajnjom urgentnošću na jačanju koordinacije poteza, uključujući i dužinu važenja i ulogu treće doze u kampanji vakcinacije - poručila je ona evropskim poslanicima u Strasbourgu.

Austrija je danas postala prva zemlja u zapadnoj Evropi koja je ponovo uvela lockdown od pokretanja kampanje vakcinacije, zatvarajući prodavnice koje nisu od ključnog značaja, barove i kafiće dok broj zaraženih bukti širom svih sprektara društva drugu uzastopnu zimu u dubokom zamrzavanju kontinenta.

Kyriakides je kazala da su rasprave s državama članicama o COVID certifikatu u toku, i da izvršni organ bloka namjerava iznijeti prijedloge u ovoj sedmici.

- Odlučni smo da odvratimo trenutni val i također smo svjesni da trebamo poslati jasne, koherentne poruke našim građanima - izjavila je evropska povjerenica, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo