4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

13.10.2021 / 08:37 KORONAVIRUS - Pandemija

Kako je Srbija postala novo svjetsko žarište covida-19?

Kako je Srbija postala novo svjetsko žarište covida-19?
Foto: Reuters

Prepuni barovi, rijetki s maskama i gotovo nikakve restrikcije u Srbiji ostavljaju dojam da je pandemija završila. No to je okrutna iluzija jer je zemlja trenutno u svjetskom vrhu po broju zaraženih.

Unatoč tome što je dostupno više vrsta vakcina, program vakcinacije u Srbiji zastao je pošto je vakcinisano nešto više od 40 posto od sedam miliona stanovnika.

Srbija ima u prosjeku više od 6500 zaraženih na dan u zadnje dvije sedmice, po podacima AFP-a, što je stopa zaraze od gotovo 93,5 na 100.000 stanovnika, daleko najviše u svijetu.

Premda su nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i socijalno distanciranje obvezni, to se slabo ili nikako kontrolira. Poštivanje pravila stvar je individualnog izbora.

Ne zabrinjava me virus, imao sam ga prošle godine, nije bilo strašno, rekao je 20-godišnji student ekonomije Marko u prepunom beogradskom baru.

Liječnici traže od vlade da uvede strože mjere poput ograničavanja radnog vremena ne-esencijalnih poduzeća i uvođenja covid propusnica što bi ograničilo društvene aktivnosti onih koji se još nisu vakcinisali.

Puko preživljavanje

Razmišljajući o tome sedmicama, premijerka Ana Brnabić napokon je od toga odustala, smatrajući da disciplinu nije moguće nametnuti.

- Propusnice nije moguće kontrolirati, a ni nošenje maski u zatvorenim prostorima, kazala je na nedavnoj novinskoj konferenciji.

Glavni srbijanski epidemiolog Predrag Kon, član vladine radne grupe za pandemiju, ne može vjerovati da vlada ne želi uvesti strože mjere.

- Ne mogu shvatiti šta sam upravo čuo, rekao je nakon kriznog sastanka radne skupine, optužujući donosioce odluka za opstrukciju.

Predsjednik sindikata liječnika Rade Panić povezuje vladino oklijevanje s izborima idućeg proljeća i velikim utjecajem antivaksera.

- Antivakseri su stvorili problem, ali vlada ga ne želi riješiti zbog izbora, rekao je Panić za AFP.

Bojno polje

Pored problema provedbe epidemioloških mjera, Srbija teško uspijeva nagovoriti mlade da se vakcinišu. Kako je kazala premijerka, vakcinisalo se samo 22 posto mladih u dobi od 18 do 30 godina.

Zdravstvene propusnice pomogle su da se mlade nagovori na vakcinisanje u zemljama poput Francuske, ali Brnabić vjeruje da su mladi u Srbiji drugačiji, javlja HRT.

- Kad bi čuli da je neko krivotvorio propusnicu da bi ušao u bar ili noćni klub, to bi postalo cool i svi mladi bi pokušali dokazati da to mogu i oni učiniti, kazala je.

Panić, koji radi kao anesteziolog u covid bolnici, rekao je da su liječnici preopterećeni, a premijerku smatra diletanticom.

- Nalazimo se na bojnom polju, i umirući pacijenti i iscrpljeni liječnici, rekao je.

Dezinformacije

Srbija je u početku dobro krenula s vakcinacijom osiguravši dovoljno doza i s istoka i sa zapada, toliko da je pozvala i strane državljane da se dođu vakcinisati.

Objavila je da će postati prva evropska zemlja koja će proizvoditi kinesku vakcinu koju proizvodi Sinopharm i dobila je odobrenje da započne proizvodnju ruskog Sputnjika V.

Srbija je također bila među prvima na svijetu koja je ponudila booster dozu širokoj javnosti.

Ali zemlja je leglo dezinformacija o vakcinaciji što potiče nepovjerenje u vladu i druge institucije, koje je posljedica čestih korupcijskih skandala i općeg manjka transparentnosti.

Grupa odmetnutih liječnika potpiruje sumnje, od kojih su neki u međuvremenu privukli stotine hiljada pratitelja na društvenim mrežama i dobili prostor u nacionalnim medijima.

- Država mora ne samo motivirati građane nego i učiniti sve kako bi prekinula laži i manipulacije, objavio je na Twitteru Srđan Lukić, srbijanski pulmolog koji sada radi u Sloveniji.

Srbija je u tome jako neuspješna.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo