12°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 13°C

10.10.2021 / 08:27 BiH - Afere

Sumnjiva kupovina PCR testova u Republici Srpskoj

Sumnjiva kupovina PCR testova u Republici Srpskoj

Dok Republiku Srpsku uveliko potresaju afere o „korona nabavama“ od kojih je najnovija sumnjiva kupovina i prodaja PCR testova, iz Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci apel – ako broj hospitaliziranih zbog posljedica koronavirusa nastavi rasti sadašnjim tempom, neće biti dovoljno kisika za sve.

Prema pisanju "Dojče velea", koji se pozvao na podatke od distributera, nabavna cijena PCR testova bila je manje od pola dolara, dok ih je Republika Srpska plaćala od 17 do 47 dolara, odnosno, od 30 do 80 konvertibilnih maraka. Iz Instituta za javno zdravstvo su djelimično demantovali medijske navode, uz konstataciju da odgovore na sva pitanja javnost ne može očekivati prije ponedjeljka. U međuvremenu, oglasio se lider SNSD-a Milorad Dodik.

„Ko god nije radio po zakonu neka odgovara. Nemam šta više reći. Ali, ne vjerujem ni Tužilaštvu. Što su se to oni baš sad sjetili da rade. Mali je ovo grad, sve se zna. Što odmah nisu hapsili. Čekali su politički trenutak", rekao je Dodik.

O broju kupljenih i broju doniranih PCR testova podaci Instituta i nevladinog sektora se ne poklapaju, ali je u svakom slučaju riječ o nekoliko stotina hiljada. UNDP demantuje bilo kakvu uključenost u sumnjive poslove tokom pandemije u BiH, javlja BHRT.

„Od ukupno isporučenih 204.900 PCR testova, 179.000 je finansirano sredstvima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (te ne predstavljaju donaciju), dok je 25.900 finansirano sredstvima donatora. Prije zaključivanja ugovora za nabavku PCR testova, ponuđeni PCR testovi su prolazili kroz dvostruku provjeru kvaliteta i prihvatljivosti. Jedan od zahtjeva u okviru tenderskih procedura je bio da dobavljač i test budu registrirani kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", kažu iz UNDP-a

Cijena komercijalnog PCR testiranja na početku pandemije bila je 200 maraka, a cijena po kojoj je Institut nabavljao testove tada je bila oko 30 maraka. Trenutno ta usluga u Banjaluci košta 100 KM. Prema računici NVO sektora, za nešto više od godinu Institut je od komercijalnog testiranja na koronavirus zaradio 7,9 miliona maraka. U međuvremenu, RS potresa i afera „Kiseonik“, zbog koje može da bude upitno liječenje nekih od najtežih pacijenata – upozoravaju iz UKC-a.

Podsjećamo, Republiku Srpsku uveliko potresaju afere vezane za „korone nabavke“, a Branislav Zeljković direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Slavko Bojić, direktor firme „Procontrol“ i Saša Marković direktor firme „Travel for fun“ se nalaze u pritvoru zbog sumnje da su zloupotrebama službenog položaja i ovlaštenja, budžet RS oštetili za oko 790.000 KM. U pritvoru je i direktor dobojske Bolnice „Mladen Gajić“ zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u bolnici u postupcima javne nabavke medicinske opreme za vrijeme pandemije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo