10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

23.09.2021 / 23:16 KORONAVIRUS - Turska

Bebu greškom vakcinisali protiv Covid-19

Bebu greškom vakcinisali protiv Covid-19
Ilustracija

Jednomjesečna beba greškom je vakcinisana u Turskoj protiv kovida 19, ali je dobro, rekao je ljekar koji ga je pratio, što je bio prvi poznati slučaj vakcinacije novorođenčadi u svijetu.

"Jednomjesečna beba je greškom u julu vakcinisana protiv kovida 19 umjesto hepatitisa", rekao je za AFP Zafer Kurugol, pedijatrijski infektolog sa Egejskog univerziteta koji posmatra bebu.

Kurugol je rekao da je zdravstveni radnik koji je davao vakcinu u okolini Izmira odmah uvidio grešku i obavijestio vlasti.

Dijete je odmah prevezeno u Univerzitetsku bolnicu na Egejskom moru, gdje je pregledano i praćen mu je otkucaj srca. Ljekari su ga posmatrali nedelju dana i nisu našli negativne posljedice.

"Napustio je bolnicu potpuno zdrav, pošto je došao. Nije imao čak ni nuspojave koje ponekad imaju odrasli, poput groznice. Majka je nastavila da ga doji", rekao je Kurugol.

Beba, koja danas ima 4 mjeseca, zdrava je i redovno je pregledaju ljekari.

Razvio je antitela

Ispitivanja su pokazala da je razvio antitela na kovid 19, dodao je infektolog koji nije htio da kaže kojom vakcinom je dijete vakcinisano.

U Turskoj se trenutno primjenjuju dvije vakcine, Bajnotek-Fajzer i "CoronaVac".

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na pitanje agencije France Presse rekla da ispitivanja još traju, ali da "treba više dokaza o kratkoročnom i o dugoročnom djelovanju infekcije virusom SARS CoV-2 kod djece kao i o profilu neštetnosti vakcine među djecom, kako bi se utvrdile prednosti i rizici vakcinisanja mladih osoba".

Kompanija Fajzer je ove nedjelje objavila da su kliničkim ispitivanjima koja upravo vode, obuhvaćena i djeca od šest mjeseci i naviše.

Jedini podaci koje je Fajzer dosad objavio odnose se na vakcinisanje djece od 5 do 12 godina protiv kovida.

Kurugol je na televiziji izjavio da je "veći broj" beba greškom vakcinisano protiv kovida u zdravstvenim ustanovama i da će se uskoro objaviti studija o tim slučajevima.

Tursko ministarstvo zdravlja najavilo je administrativnu istragu.

(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo