8°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

21.09.2021 / 11:46 Svijet - Otrovan polonijem

Evropski sud: Rusija stoji iza ubistva ruskog špijuna u Engleskoj

Evropski sud: Rusija stoji iza ubistva ruskog špijuna u Engleskoj
Foto: Vijesti.ba

Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinenka, odluka je Evropskog suda za ljudska prava.

Litvinenko je bivši ruski špijun, koji je postao britanski državljanin. Umro je od trovanja radioaktivnim polonijem-210 2006. godine u Londonu.

Otrovali ga KGB-ovci?

Robert Owen, koji je proveo istraživanje o Litvinenkovoj smrti, pisao je da je siguran da su dva bivša ruska službenika otrovala Litvinenka radioaktivnim polonijem-210.

Usto, Owen piše i kako je siguran da su dvojica, koja su otrovala Litvinenka 2006. godine, KGB-ovac i FSB-ovac Andrei Lugovoi i bivši ruski vojni časnik Dmitri Kovtun, djelovali po nalogu drugih, najvjerojatnije ruske obavještajne agencije FSB.

Rusija je odbacila sve optužbe da je umiješana u Litvinenkovu smrt.

Litvinenko otkrio dokaze o Putinovoj umiješanosti u pedofilski skandal?

Britanske vlasti su u više su navrata tvrdile da dokazi upućuju na Ruse Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna. Sam Litvinenko je na mrtvačkoj postelji kao nalogodavca optužio Putina.

Brojni britanski mediji tih su godina prenosile informaciju Daily Beasta da je Litvinenko ubijen jer je tvrdio da je Vladimir Putin pedofil. The Daily Beast se za navedenu informaciju pozivao na "neovisne britanske izvore bliske istrazi". Tvrdili su da je Putin iskoristio svoju poziciju da bi uništio videodokaze o svojoj umiješanosti u pedofilski skandal.

Naime, videosnimke navodno su prikazivale Putina u seksualnim odnosima s maloljetnim dječacima. Informacija je to koja se spominjala još prije par godina.

Podsjetimo, Litvinenko, tada 43-godišnji bivši pukovnik ruske tajne službe FSB i jedan od vodećih kritičara režima Vladimira Putina, preminuo je u novembru 2006. godine u londonskoj University College bolnici.

Optužio Putina i za krvavi bombaški napad u Moskvi 1999.

Litvinenko je iz Rusije pobjegao u Veliku Britaniju 2000. godine, dobivši politički azil i postavši štićenikom Borisa Berezovskog, nekoć svemoćnog Jeljcinovog "oligarha" koji je pod pritiskom Putina morao napustiti Rusiju. Tamo je pisao cijeli niz knjiga u kojima iznosi cijeli niz teških optužbi protiv svojih bivših kolega, kao i Putina, koji je prije dolaska na mjesto predsjednika neko vrijeme bio šef FSB.

Litvinenko je, između ostalog, Putina optužio da je namjestio krvavi bombaški napad na stambenu zgradu u Moskvi 1999. godine - što je kasnije poslužilo kao povod druge ruske invazije na Čečeniju. Putinu je također pripisivao i sklonost seksu s dječacima, što se posljednjih dana u britanskim medijima navodi kao razlog ubistva.

Svoj posljednji intervju je dao samo nekoliko sati prije smrti, između ostalog, rekao je: "Gadovi su me sredili, ali neće srediti svakoga".


(Vijesti.ba / Index)

Izdvajamo