9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

15.09.2021 / 13:32 KORONAVIRUS - Potvrdila ministrica

U sarajevskim školama zaraženo 187 učenika

U sarajevskim školama zaraženo 187 učenika
Foto: Arhiv
Na sastanku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS danas su prezentirani podaci JU Dom zdravlja KS, prema kojima je potvrđeno 187 slučajeva zaraze koronavirusom kod djece, što čini 0,4 posto ukupne populacije djece od 7-14 godina u KS.

S obzirom na to da se radi o niskoj incidenci prisutnosti oboljenja Covid-19, Krizni štab je iskazao svoj stav prema kojem u ovom trenutku nije potrebno uvoditi restriktivnije mjere, niti mijenjati način odvijanja nastavnog procesa.

Krizni štab će, na sedmodnevnom nivou, posebno pratiti podatke o broju zaraženih u ovoj populaciji, te u skladu sa tim donositi dalje preporuke, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Na današnjem sastanku data je i preporuka Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da uposlenim u odgojno-obrazovnim institucijama KS, kao i sa roditeljima djece predoče sve prednosti imunizacije u cilju povećanja procenta vakcinisanih u obje pomenute grupacije, jer se na ovaj način, kako je rečeno, pored svoga čuva i zdravlje sve naše djece.

U tom kontekstu, potrebno je tražiti saglasnost roditelja za antigen testiranja djece u školama, u svrhu sprečavanja širenja zaraze u obrazovnim ustanovama i zaštite zdravlja svih sudionika u nastavnom procesu.

Poseban naglasak se stavlja na poduzimanju svih radnji koje će omogućiti normalno odvijanje nastavnog procesa, prisustvo djece u učionicama, te očuvanje njihovog mentalnog zdravlja.

S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, Krizni štab KS poziva sve građane na vakcinaciju, sa posebnim naglaskom na zaposlene u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, koji su u svakodnevnom kontaktu sa pacijentima.

- Pozivamo stanovništvo Kantona Sarajevo na poštivanje mjera lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca i higijenu ruku - navodi se.

Krizni štab KS sugerira izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi.

- Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - preporuka je Kriznog štaba KS, navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo