0°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

02.09.2021 / 15:10 Ostali sportovi - Paraolimpijske igre

Odbojkaši BiH izgubili od Irana, protiv Brazila za bronzu

Odbojkaši BiH izgubili od Irana, protiv Brazila za bronzu
Foto: Screenshot
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci zaustavljena je u polufinalu Paraolimpijskih igara u Tokiju, a bolja od nje bila je selekcija Irana sa 3:0.

Iran je predvođen svojim gorostasom Mehrzadom Mortezom bio prejak protivnik i Zmajevi nisu mogli do velikog finala. Jednostavno, 246 centimetara visoki Morteza pravio je prevagu tokom cijelog susreta i odveo Iran do borbe za zlatnu medalju, a BiH će imati šansu da uzme onu bronzanu u borbi za treće mjesto s Brazilom. U finalu su Rusija i Iran.

Bolje je Iran otvorio utakmicu i stigao je do vodstva od 8:5, a selektor Mirza Hrustemović morao je tražiti time-out.

Nastavili su i dalje Iranci održavati prednost od tri poena, a potom prave i sjajan niz i odlaze na velikih 18:12. Nisu se naši reprezentativci uspjeli vratiti u prvom setu, pa je on završen u korist Irana 25:16.

Poveli su bh. reprezentativci na startu drugog seta s 2:1, ali nezaustavljiv je bio iranski div Morteza, inače visok 246 centimetara, koji donosi preokret Iranu. Poveli su sa 8:6, a uslijedio je novi time-out.

Nastavio je dominirati Morteza i bio je nerješiva enigma za bh. odbojkaše, pa je Iran i drugi set u svoju korist riješio sa 25:16.

I u trećem setu se BiH držala u egalu samo na startu, a onda Iran pravi odličan niz i stiže do velikog vodstva od 11:6. Na kraju su lagano završili posao i slavili sa 25:17 za konačnih 3:0.

Morteza na kraju ipak i nije bio najefikasniji u redovima pobjednika. Završio je meč sa 13 poena, a 15 je imao Ali Pour.

Kod BiH se sa 9 poena istakao Alibašić, a 8 je imao Duran.

Za zlato će se Iran u finalu boriti s Rusijom, dok će BiH imati šansu da osvoji bronzanu medalju u meču s Brazilom.

Paraolimpijske igre u Tokiju, polufinale u sjedećoj odbojci:

Bosna i Hercegovina – Iran 0:3 (16:25, 16:25, 17:25)

BiH: Godinjak, Manko, Crnobrnja, Medić, Duran, Čančar, Hamzić, Brkić, Alibašić, Delalić i Jusufović.

Iran: Mehravan, Mehrzadselakjani, Ali Pour, Alipouirian, Ramezani, Hosseini, Bigoeli, Lashkarisanami, Golestani, Nemati, Salehihajikolaei, Babadi.


(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo