0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

05.08.2021 / 18:22 KORONAVIRUS - Kanton Sarajevo

Dnevno u prosjeku vakcinacija oko 900 osoba prvom dozom AstraZenece

Dnevno u prosjeku vakcinacija oko 900 osoba prvom dozom AstraZenece
Foto: Arhiv
U Dvorani Zetra i dalje je u toku vakcinacija svih punoljetnih građana Kantona Sarajevo bez najave prema već ranije utvrđenom planu.

Trenutno se vrši vakcinacija prvom dozom AstraZenece i revakcinacija Sinopharmom te određenim količinama Pfizera za onkološke pacijente.

- U narednom periodu očekujemo dolazak većih količina Sinopharma i Pfizera. Sinopharm vjerovatno u idućoj sedmici, dok Pfizer možemo očekivati sredinom mjeseca i to  su zasad informacije koje imamo za dolazak vakcina. Kad budemo imali neke veće količine drugih proizvođača svakako da ćemo gledati da građani imaju izbor -  kazala je u izjavi Feni glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Mirna Pecikoza.

Pecikoza je navela da je do ponedjeljka potrošeno oko 7.000 doza te da je otprilike još ostalo oko 5000 AstraZenece. U prethodna dva, tri dana je vakcinisano u prosjeku oko 900 osoba prvom dozom AstraZenece.

- Došlo je još 10.000 na onih 12.000 doza tako da trenutno raspolažemo sa nekih 6000 – 7000 doza Astra Zenece – istakla je Pecikoza.

Što se tiče otvaranja dodatnih punktova za vakcinaciju, glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS Mirna Pecikoza, je kazala da je to još trenutno u fazi razmatranja i svakako će se naći i na dnevnom redu Kriznog štaba i sastanku radne grupe za vakcinaciju.

- To svakako imamo u planu s tim da se mora prvo odrediti način skladištenja vakcina zajedno sa nadzorom za hladni lanac pa ćemo onda moći da razgovaramo i o tome da se otvore dodatni vakcinalni punktovi – kazala je Pecikoza.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo