7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

05.08.2021 / 09:46 KORONAVIRUS - Covid-19

SAD odbacio poziv WHO-a za moratorij na treće doze vakcina

SAD odbacio poziv WHO-a za moratorij na treće doze vakcina
Foto: Vijesti.ba

Sjedinjene Američke Države odbacile su poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za uvođenjem moratorijuma na davanja trećih doza vakcina protiv koronavirusa navodeći da je u pitanju "lažni izbor".

Generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus u srijedu je pozvao na obustavu vakcinacije trećom dozom vakcina bar do kraja septembra radi jačanja globalne jednakosti i omogućavanja vakcinacije najmanje 10 posto stanovnika u svakoj zemlji, javlja Anadolija.

- Da bi se to dogodilo, potrebna nam je saradnja svih, naročito nekolicine zemalja i kompanija koje kontrolišu globalno snabdijevanje vakcinama - rekao je on u Ženevi.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da administracija Joea Bidena, predsjednika SAD-a, vjeruje da može dijeliti dodatne doze ako ih preporuče domaće zdravstvene vlasti, dok nastavljaju napore u distribuciji vakcina po cijelom svijetu.

- Vjerujemo da možemo učiniti oboje, i ne moramo birati - rekla je ona i dodala da će SAD imati dovoljno zaliha kako bi bili sigurni ako Uprava za hranu i lijekove (FDA ) preporuči dodatne doze za dio stanovništva, obezbijedi i njih.

Vakcine iz firmi Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson trenutno se distribuišu u SAD-u uz odobrenja za hitnu upotrebu, a iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) krajem jula su naveli da prema trenutnim ovlaštenjima ne mogu preporučiti dodatne doze, ali su izrazili podršku za to za imunokomprovitovane osobe.

SAD je utorak objavio da je distribuisano više od 110 miliona doza vakcina u više od 60 zemalja svijeta, navodeći da je prema podacima UN-a to više od donacija svih drugih zemalja zajedno.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo