10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

04.08.2021 / 17:34 KORONAVIRUS - Covid-19

Evropska unija s Novavaxom ugovorila nabavku 200 miliona vakcina

Evropska unija s Novavaxom ugovorila nabavku 200 miliona vakcina
Foto: FENA

Evropska komisija odobrila je ugovor o nabavci 200 miliona vakcina s američkom firmom Novavax, saopćila je komisija u srijedu.

U okviru ugovora, države članice EU bit će u stanju da kupe do 100 miliona vakcina uz opciju nabavke dodatnih 100 miliona doza do 2023. godine jer je tu vakcinu odobrila regulatorna agencija EU za lijekove, koja je trenutno razmatra, saopćila je komisija.

- Dok se nove varijante koronavirusa šire u Evropi i svijetu, novi ugovor s kompanijom koja je već uspješno testirala svoje vakcine protiv tih varijanti dodatna je preporuka za zaštitu našeg stanovništva - izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Sporazum bi omogućio članicama EU da prime prve doze Novavaxa od posljednjeg kvartala ove godine, saopćila je komisija, prenosi Reuters.

Novavax je potvrdio u saopćenju da radi na kompletiranju podnošenja podataka o vakcini regulatornoj agenciji za lijekove EU u trećem kvartalu ove godine, dok se očekuje da će nakon očekivanog odobrenja uslijediti isporuka početnih doza vakcine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo