14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

01.08.2021 / 23:29 KORONAVIRUS - Covid-19

Kambodža će kombinovati AstraZenecu i kineske vakcine radi jačeg djelovanja

Kambodža će kombinovati AstraZenecu i kineske vakcine radi jačeg djelovanja
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Kambodža će svojim građanima nuditi kombinovanu terapiju AstraZenecom i kineskim vakcinama u nastojanju da pojača djelovanje vakcine i zaustavi širenje zaraze koronavirusom, posebno delta sojem koji se proširio iz Tajlanda, najavljeno je u nedjelju.

Kambodžanski premijer Hun Sen, koji je u nedjelju započeo kampanju vakcinacijea za djecu u dobi od 12 do 17 godina, rekao je da će treću dozu vakcine najprije ponuditi najizloženijim radnicima kojih je u toj zemlji između pola miliona i milion.

“Osobama koje su se već vakcinisale sa Sinopharm i Sinovac vakcinama trebalo bi u trećoj dozi dati AstraZenecu kako bi se pojačalo djelovanje. Građani koji su se vakcinisali najprije AstraZenecom trebali bi u trećoj dozi dobiti Sinovac”, rekao je Hun Sen u govoru objavljenom na društvenim mrežama, prenosi Hina.

Hun Sen je najavio da će njegova zemlja putem programa Covax nabaviti dodatne količine AstraZeneca vakcine koje će se koristiti za pojačavanje djelovanja ostalih vakcina, a da će Johnson & Johnson vakcinom biti vakcinisano starosjedilačko stanovništvo na sjeveroistoku zemlje.

U osam kambodžanskih pokrajina koje graniče s Tajlandom od ove sedmice traje karantin zbog širenja delta varijante virusa u tom području.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je ove sedmice da je delta varijanta u Kambodži otkrivena među migrantima koji se preko kopnenih granica te zemlje vraćaju s Tajlanda te da je sada ta varijanta prisutna i u lokalnoj zajednici.

“Utrkujemo se protiv novih varijanti virusa. Moramo djelovati odmah i moramo djelovati brzo da ne bismo sutra požalili”, rekao je Li Ailan, predstavnik WHO-a u Kambodži, u subotu.

Kambodža je većinu prošle godine u velikoj mjeri uspjela obuzdati širenje virusa, no zaraza je, prvi put otkrivena krajem februara ove godine, do sada u toj zemlji zahvatila 77.919 ljudi i odnijela 1.420 života.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo