20°C
Mostar 21°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

21.07.2021 / 12:22 KORONAVIRUS - Beograd

Srbija očekuje jak četvrti val korone, spremaju veliku nagradnu igru za vakcinisane

Srbija očekuje jak četvrti val korone, spremaju veliku nagradnu igru za vakcinisane
Foto: AFP
Srbija priprema nagradnu igru kako bi dodatno potakla građane na vakcinisanje. Ovo su potvrdili državni sekretar Ministarstva zdravstva Mirsad Đerlek i ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

U Srbiji se nije dugo održao trend pada broja novooboljelih od koronavirusa i dvocifreni broj zaraza. Stručnjaci upozoravaju na novi - četvrti pandemijski val.

Prema podacima, posljednjih dana broj zaraženih u blagom je porastu u pojedinim administrativnim okruzima i u Beogradu - ukupno kod 189 osoba među 9.786 testiranih uzoraka, dok su od posljedica koronavirusa preminule četiri osobe.

U Srbiji korona brojke rastu i na početku je novog vala, a državni sekretar Ministarstva zdravstva Mirsad Đerlek najavio je da će uskoro uslijediti novi paket mjera i poticaja za ubrzavanje kampanje vakcinisanja, jer se "očekuje jak četvrti val korone".

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović potvrdila je da je u pripremi "ozbiljna kampanja" u kojoj se razmišlja o velikoj nagradnoj igri u kojoj će vakcinisani protiv koronavirusa konkurisati "za ozbiljne nagrade".

"To je jedini način da pokažemo da vlada zaista promoviše vakcinisanje", rekla je Obradović, ocijenivši da, zaključno s 20. julom 2021. na teritoriji cijele države ima oko 2.664.000 osoba vakcinisnaih s obje doze, što na ukupnu populaciju od oko sedam miliona ljudi "nije dovoljno ako se teži kolektivnom imunitetu".

Srbija koristi četiri vakcine: Pfizer, AstraZenecu, Sinopharm i Sputnik i ima dovoljno doza, ali je nakon uspješne kampanje u početku opao interes za vakcinisanje, posebnoo među mladima.

U Srbiji je od početka epidemije do sada testirano 4.572.957 uzoraka, registrirano je ukupno 719.006 zaraženih, a službeno je prijavljeno 7.088 smrtnih slučajeva.

Trenutno je na liječenju 311 osoba, od kojih je sedam na respiratorima, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo