0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

20.07.2021 / 16:18 KORONAVIRUS - Konzorcij investitora

Soros i Gates predvode preuzimanje firme za COVID testove

Soros i Gates predvode preuzimanje firme za COVID testove
Foto: Agencije

Generalni direktor Mologica Mark Davis je pozdravio ugovor o akviziciji, ističući da to znači transformaciju njegove kompanije u socijalno preduzeće.

Konzorcij investitora, koji predvode Fond za ekonomski razvoj (SEDF) Georgea Sorosa i fondacija “Bill & Melinda Gates “, finansira otkup britanske kompanije Mologic za dijagnostičke tehnologije, koja je razvila brzi, desetominutni test za otkrivanje korona virusa, objavio je Financial Times.

Da bi izvršio akviziciju, konzorcij je formirao socijalno preduzeće Global Access Health (GAH), čiji je cilj da proširi pristup dostupnoj medicinskoj tehnologiji.

Članovi GAH-a su navodno spremni da ulože preko 41 milijardu dolara za finansiranje akvizicije. Transakcija će obuhvatiti otkup svih postojećih akcija Mologica.

Pandemija pokazala nejednakost

„Pandemija COVID-19 bolno je demonstrirala fundamentalnu nejednakosti u globalnom javnom zdravstvu, a naročito krucijalni značaj pristupa dijagnostičkim alatima koji spasavaju živote. U ovoj jedinstvenoj transakciji, filantropski fondovi i investitori rade zajedno na rješavanju barem jednog dijela tog nedostatka omogućavajući najsavremenijem komercijalnom preduzeću da usmjeri sve svoje resurse na rješavanje jednog od najurgentnijih problema javnog zdravstva na svijetu“, izjavio je Sean Hinton, izvršni direktor kompanije SEDF, prenosi Tanjug.

Mologic su osnovali 2003. godine Mark Davis i njegov otac, profesor Paul Davis, jedan od tvoraca prvog kućnog testa za trudnoću, Clearblue. Mologic razvija testove za razne bolesti po pristupačnim cijenama.

Međutim, test ove firme za COVID-19 tek treba da bude odobren za upotrebu i u Velikoj Britaniji i u SAD-u.

Mologic je nedavno od britanskih vlasti dobio milion funti za razvoj testova na COVID-19, ali je kasnije optužio vladu da „cementira“ upotrebu tih testova u matičnoj zemlji.

Generalni direktor Mologica Mark Davis je pozdravio ugovor o akviziciji, ističući da to znači transformaciju njegove kompanije u socijalno preduzeće, što je ocijenio „promišljenim, logičnim i prirodnim korakom usmjerenim na pružanje dostupne dijagnostike i biotehnologije mjestima koja su skrajnuta u nemilosrdnoj trci za profitom“.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo