8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

17.07.2021 / 13:16 KORONAVIRUS - Potvrdio Beroš

U Hrvatskoj se mogu vakcinisati svi građani iz BiH

U Hrvatskoj se mogu vakcinisati svi građani iz BiH
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Vlada Republike Hrvatske donijela je jučer na sjednici odluku kojom se omogućuje svim stranim državljanima da se besplatno vakcinišu protiv koronavirusa. Ovu informaciju zvanično je potvrdio na društvenim mrežama i ministar zdravstva Vili Beroš.

Ova odluka važi i za građane BiH. Ranije je bilo dozvoljeno da se mogu vakcinisati samo osobe sa hrvatskim državljanstvom, međutim Beroš je nakon sjednice pojasnio za koga od sada važi odluka o besplatnoj vakcinaciji.

- To znači da se hrvatski državljani, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje te strani državljani, mogu vakcinisati u Hrvatskoj - rekao je Beroš.

Razlog odluke Vlade Hrvatske da vakcinište strane državljane je taj što imunizacija u ovoj zemlji ne ide baš kako je planirano. Odnosno, ukupno su kupili i dobili otprilike 4.000.000 vakcina od čega je utrošeno nešto manje od 3.000.000, odnosno jednom dozom je vakcinisano tek 46 posto stanovništva. Hrvati sada imaju 1.000.000 vakcina viška koje moraju utrošiti s obzirom na to da im ističe i rok trajanja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo