4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

27.06.2021 / 14:19 KORONAVIRUS - Covid-19

Broj zaraženih novom varijantom koronavirusa u Indiji zabrinjavajući

Broj zaraženih novom varijantom koronavirusa u Indiji zabrinjavajući
Foto: Arhiv
Broj zaraženih koronavirusom u Indiji porastao je u nedjelju za 50.040, pokazali su službeni podaci, dok istovremeno raste zabrinutost zbog otkrivanja visoko zarazne Delta varijante koronavirusa u nekim državama.

Podaci o smrtnim slučajevima od  COVID-19 u zemlji porasli su za 1.258, uključujući 511 smrtnih slučajeva prijavljenih u državi Maharashtra, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Nove varijante posebno su zabrinjavajuće u Indiji, gdje više od polovina stanovnika nije vakcinisana. Manje od šest posto odrasle populacije Indije, koja ima 950 miliona stanovnika, primilo je dvije doze, javlja Reuters.

Otkriveno je najmanje 20 slučajeva povezanih s varijantom Delta, za koju je Indija prošle sedmice navela da je zabrinjavajuća, prema ministarstvu zdravlja.

Zvanični broj smrtnih slučajeva sada iznosi 395.751, ali stručnjaci i globalne zdravstvene agencije poput Svjetske zdravstvene organizacije  smatraju da je broj umrlih puno veći. Od  zaraženih 35,51 miliona ljudi oporavilo se njih 29,25 miliona.

Državne vlade ublažile su restrikcije ranije ovog mjeseca nakon pada broja slučajeva, ali zdravstveni stručnjaci strahuju da bi prisustvo varijante Delta, koja je prvi put otkrivena u Indiji, i spor tempo vakcinacije mogli potaći novi val zaraza.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo