19°C
Mostar 26°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

26.06.2021 / 19:34 KORONAVIRUS - Svijet u strahu

Delta soj koronavirusa stigao u Hrvatsku

Delta soj koronavirusa stigao u Hrvatsku
Foto: Arhiv
Delta soj koronavirusa stigao je u Hrvatsku i pitanje je dana kada će se pojaviti i u BiH. Radi se o soju porijeklom iz Indije, koji se velikom brzinom širi svijetom, ...

... a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju da postaje globalno dominantna varijanta infekcije COVID-19, prenosi Avaz.

Alfa ili delta

Kako bi se izbjegla stigmatizacija država u kojima su otkriveni, Svjetska zdravstvena organizacija je odlučila da se sojevi koronavirusa od 1. juna nazivaju slovima grčkog alfabeta.

Prema onome što je do sada poznato, oboljeli od delta soja žale se na glavobolju, temperaturu, curenje iz nosa i upalu grla, ne gube čula mirisa i okusa, a od alfe je opasniji zato što se brže širi.

Britanske zdravstvene službe utvrdile su da je rizik od zaraze unutar domaćinstva 60 posto veći.

- Načelno, svaki novi soj je infektivniji i agresivniji od prethodnog. Sada je veoma bitno da utvrdimo koliko nas od ovog i budućih mutiranih sojeva štite vakcine koje smo dobivali. Da bismo to znali, potrebno je vrijeme - kaže infektolog Bakir Nakaš.

Kao i dosadašnji, delta soj sa sobom nosi i opasnosti po ekonomiju, a Institut za ekonomska istraživanja (IFO) iz Minhena upozorio je da bi mogao nanijeti ogromnu štetu njemačkoj i svjetskoj privredi.

Kada se posljedica novog vala pribojavaju ekonomisti u svijetu, nije teško pretpostaviti kako bi to utjecalo na bh. ekonomiju.

Plaćaju ceh

Koja god nevolja naiđe, alfa ili delta, ona pogađa privredu, tvrdi prof. dr. Aleksa Milojević, ekonomski analitičar iz Bijeljine. Svaki val pandemije vodi ka rastu troškova.

- Veliki se uvijek izvuku, a mali plaćaju ceh. Naši i njihovi dugovi nisu isti, jer nije isto kada dugujete sami sebi ili kada imate dug prema drugome. Evropske zemlje svoje probleme rješavaju deficitarnim finansiranjem, potrošnjom izvan budžeta, a pare ostaju unutra. Kod njih se to može završiti povećanom inflacijom i preraspodjelom na bazi inflacije. Oni se ne zadužuju kod MMF-a, već kod Evropske centralne banke, sami kod sebe, isto kao mi prije rata kod Narodne banke Jugoslavije. To se pretvori u inflaciju u kojoj neko plati mali ceh, ali sva dobra ostaju tu. U BiH je sada drugačije. Nama je jedini izlaz povećano zaduživanje putem kredita, što u našem slučaju predstavlja odliv sredstava i daljnje siromašenje - dodaje Milojević.

Izrael vraća maske, Sidnej se ’zaključava’

Svijet se, čini se, prerano opustio. Neke države ponovo uvode epidemiološke mjere kako virus ne bi izmakao kontroli. Tako centar Sidneja i neka od gradskih predgrađa ulaze u jednosedmično strogo „zaključavanje“, dok se vlasti bore da zadrže pod kontrolom novi val veoma zarazne varijante koronavirusa - delta.

Ministarstvo zdravlja Izraela ponovo je uvelo obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru poslije nedavnog broja rasta infekcija koronavirusom, što se, također, pripisuje širenju delta soja.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo