7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

25.06.2021 / 10:15 KORONAVIRUS - Veliki uspjeh

A smijali su se Novaliću: Prvi bh. respirator u završnoj fazi ispitivanja

A smijali su se Novaliću: Prvi bh. respirator u završnoj fazi ispitivanja
Fadil Novalić / Vijesti.ba
Na UKC Tuzla uskoro bi trebalo početi kliničko ispitivanje prvog respiratora koji je proizveden u Bosni i Hercegovini, a kojeg je dizajnirao i proizveo TMD Group iz Gradačca.

Prije dva dana su u prisustvu britanskog ambasadora u BiH Matta Fielda, Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije, kompanija TMD Group Gradačac i Univerzitetski klinički centar Tuzla potpisali sporazum kojim je dogovoreno kliničko ispitivanje prototipa respiratora.

Respirator je već prošao detaljno testiranje u Centru za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije. Sada je na red došla faza kliničkog ispitivanja uređaja, što do sada nije rađeno u Bosni i Hercegovini. Na osnovu potpisanog sporazuma, UKC Tuzla će, uz smjernice britanskog MD-TEC-a, biti u mogućnosti da zadovolji neophodne i relevantne zahtjeve medicinskih standarda i najboljih praksi koje se odnose na implementaciju kliničkih ispitivanja medicinske opreme.

"Radujemo se daljem unapređenju ovog medicinskog uređaja do njegovog punog potencijala. Podržavanje ove saradnje, iako s udaljenosti, pokazat će koliko dijeljenje znanja, tokom teških perioda poput pandemije, može biti učinkovito i produktivno", kazao je Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC-a.

Ovo je značajan korak u procesu certificiranja prototipa respiratora u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, nakon čega bi se ispunili uslovi za početak obimnije proizvodnje.

“Siguran sam da će biti otvorene nove mogućnosti za certificiranje, proizvodnju i prodaju”, rekao je Field, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Treba se sjetiti da je premijer FBiH Fadil Novalić praktično bio ismijavan od dijela javnosti kada je najavio ovaj poduhvat. Brojni kvazistručnjaci i analitičari ideju su tada dočekali sa podsmijehom, te pokušali demoralisati sve one koje bi se prihvatili takvog projekta, upozoravajući da je to nemoguć posao.

Ipak, Novalić je proaktivno stao uz gradačačke poduzetnike te im tako dao podstreka da smjelo krenu u realizaciju teškog zadatka.

"Pravili smo tehnološka čuda u Gradačcu u ratu za potrebe Armije RBiH, što ne bismo i sada znali napraviti šta treba našim ljekarima. Svakako trebamo imati i strpljenja jer ovo je izuzetno kompleksan posao", poručio je tada Novalić.

Godinu dana poslije, kao i mnogo puta do sada, pokazalo se da Novalićevi kritičari nisu imali utemeljenja za svoje kritike i da ih je najbolje demantovao razvoj situacije i uspjeh projekta. S druge strane, po običaju, premijer FBiH nije se trudio biti popularan već efikasan i nije tražio alibi za eventualni neuspjeh, do kraja vjerujući u domaće proizvodne kapacitete.


D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo